2021 yılındaki İsrail bombardımanında yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'ni ziyaret eden Filistinli bir üniversite öğrencisi, "Kitaplarla dolu böylesi bir kütüphaneye sahip olmak, toplum için hazine demek" diye konuştu.

GAZZE, 15 Nisan (Xinhua) -- Suad al-Mranikh, Gazze'de Mayıs 2021'de gerçekleştirilen İsrail bombardımanında yıkıldıktan sonra Şubat'ta yeniden açılan Samir Mansur Kütüphanesi'nde haftada en az iki saat geçiriyor.

19 yaşındaki üniversite öğrencisi, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Buraya geldiğimde kendimi bambaşka bir dünyada... hikayeler ve deneyimlerle dolu bir dünyada hissediyorum" diye konuştu.

Al-Mranikh, "Kuşatma altındaki bir bölgede yaşıyoruz. Çok azımız yurtdışına gidebiliyor ve farklı kültürler hakkında bilgi edinebiliyor" dedi ve ekledi: "Kitaplarla dolu böylesi bir kütüphaneye sahip olmak, toplum için hazine demek. Çünkü insanlara kendilerine yakın olmayan olaylar ve yaşamlar hakkında bilgi edinme imkanı veriyor."

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'nde kitap okuyan Filistinli bir erkek çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf Rizek AbdeljawadXinhua)

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'nde kitap okuyan Filistinli bir erkek çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Önceleri roman ve hikayeleri cep telefonundan okuyan al-Mranikh, kütüphanedeki deneyimin tamamen farklı olduğunu söyledi. Al-Mranikh, "Kitapların kendi güzelliği ve kendi varlığı var" diye konuştu.

Kütüphanenin halkla ilişkiler görevlisi olan Shireen Al-Okka, 20 yıldan daha uzun bir süre önce kurulan kütüphanenin, Gazze Şeridi'ndeki ilk kütüphanelerden biri olduğunu söyledi. Kütüphane yıkıldıktan sonra Filistinli ve yabancı eylemciler sosyal medyada bir kampanya başlattı ve yaklaşık 250.000 ABD doları toplamayı başararak

100.000'den fazla kitabın Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye getirilmesini sağladı.

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'ni ziyaret eden Filistinli bir kız çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf Rizek AbdeljawadXinhua)

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'ni ziyaret eden Filistinli bir kız çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Yeni inşa edilen iki katlı kütüphane, 1.000 metrekare alana sahip ve yaklaşık 400.000 kitaba ev sahipliği yapıyor.

Al-Okka, "Neyse ki, okumayı seven kültürlü ve bilinçli bir toplumumuz var" dedi ve ekledi: "Gazze'de okuyucuların beğenileri çok farklı."

Al-Okka, "Son dönemlerde pazarlama konusunda uzmanlaşmış kitaplara yönelik bir talep var. Gençlerin çok sevdiği Harry Potter serisi gibi heyecan verici hikayeler de talep görüyor." diye konuştu.

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'nde birlikte kitap okuyan iki Filistinli erkek çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf Rizek AbdeljawadXinhua)

Gazze'deki Samir Mansur Kütüphanesi'nde birlikte kitap okuyan iki Filistinli erkek çocuğu, 14 Nisan 2022. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Dört çocuk sahibi Akaber Juma'a, çocuklarını kütüphane getirmeyi seviyor, onları cep telefonlarıyla oynamaktansa kitap okumaya teşvik ediyor.

Juma'a, "Toplumda başkalarıyla etkileşime geçebilmeleri ve elektronik oyun tuzağına hapsolmamaları için çocuklarımızın kültürel özelliklerini geliştirecek böyle bir kütüphaneye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Editör: Seyran Bayır