Sağlık

Fransa Pfizer-BioNTech'in Kovid-19 aşılarını şişelemeye başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ülkesinin amacının 2021'de "250 milyon doz Kovid-19 aşısına ulaşmak" olduğunu belirt...

Abone Ol

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ülkesinin amacının 2021'de "250 milyon doz Kovid-19 aşısına ulaşmak" olduğunu belirtti ve Delpharm'ın tesisinde "bugün ilk BioNTech-Pfizer aşılarıyla süreç başladı" dedi. "Varyantların yarattığı riskler karşısında kolektif güvenlik için elimizi güçlendirmemiz gerekli" ifadelerini kullanan Macron, bunun için gerekenleri, "Sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, teknoloji transferleri sayesinde aşı üretim kapasitelerinin daha iyi dağılımı, sözleşme şeffaflığı, doz paylaşımı" olarak sıraladı.

Macron "Virüs aramızda dolaşıp ve evrim geçirdiği sürece kimse güvende değil" uyarısında bulundu. Emmanuel Macron, Fransa'da 97.722 kişinin ölümüne yol açan koronavirüs pandemisini kontrol altına almak için "Küresel ölçekte bir koordinasyon içinde ve el birliğiyle mücadele" çağrısı yaptı. Fransa Avrupa'da, İngiltere ve İtalya'dan sonra en çok can kaybı yaşayan ülke.

Fransa'da şişelenen aşılar, BioNTech'in Almanya'daki fabrikasında üretiliyor. Fransa genelinde 1.700 aşılama merkezi bulunuyor ve 250.000 sağlık çalışanı aşılama kampanyasının hızlanması için seferber edilmiş durumda. Fransa'da Nisan ortasında 60 ile 70 yaş aralığındakilerin aşılanmaya başlaması planlanıyor. Hükümet gelecek ay 50 ile 60 yaş aralığındakileri, 15 Haziran itibarıyla 50 yaş altındakileri ve yaz sonuna kadar da aşı olmak isteyen tüm yetişkinleri aşılamayı hedefliyor.

Fransız Sağlık Bakanlığı'na göre, ülkede şu ana kadar 9,8 milyon kişi yani yetişkin nüfusun yüzde 18,7'si ilk doz koronavirüs aşısı oldu. Fransa, şimdiye dek Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson ve AstraZeneca firmaları tarafından geliştirilen dört aşıya kullanım onayı verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün Cuma günü verdiği bilgiye göre, dünya genelinde Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında olduğu ülkelerde 269 aşı adayı geliştirilmeye devam ediyor.