Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın yayınladığı basın açıklamasına göre, Oulu'nun yanı sıra Tampere ve Savonlinna'yı da içeren Finlandiya'nın üç aday kentini ziyaret eden dokuz bağımsız sanat ve kültür uzmanından oluşan heyet, Oulu'nun 2026 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildiğini duyurdu.

2000 yılında Helsinki ve 2011 yılında Turku'nun ardından Oulu, Finlandiya'nın üçüncü Avrupa kültür başkenti olacak. Oulu kenti bu onuru 2026 yılında, Slovakya'dan henüz adı belirlenmemiş bir kent ile paylaşacak. Oulu'nun başarıyla sonuçlanan adaylığı, sürdürülebilirliğe odaklanan üç tema üzerinde kuruluydu: "Vahşi Kent, Hoş Zıtlıklar ve Cesur Hinterland".

Malezya'nın Malakka kentinde ilk kez düzenlenen Hanfu Festivali renkli görüntülere sahne oldu Malezya'nın Malakka kentinde ilk kez düzenlenen Hanfu Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Finlandiya Bilim ve Kültür Bakanı Antti Kurvinen konuşmasında, Finlandiya'nın aday kentlerinin hepsinin de şimdiye dek yaptıkları iyi işlerden faydalanmalarını ve kültürel yaşamlarını inovatif ve sürdürülebilir yollarla geliştirmeye devam etmelerini umduğunu belirtti.

Kurvinen, "Avrupa Kültür Başkenti etkinliği, yeni türde sanat ve kültürün yaratılması, faaliyet koşullarının geliştirilmesi ve insanların sanat ve kültüre birlikte katılmaya ve deneyimlemeye teşvik edilmesi için eşsiz bir fırsat. Bu, seçilen kentin Finlandiyalı ve Avrupalı izleyicilere sanat ve kültürünü sergilediği yıl boyu sürecek bir kültürel program" dedi.

Sonucun açıklanmasının ardından Fin medyasına konuşan Oulu2026 projesinin yöneticisi Piia Rantala-Korhonen, Oulu'nun seçilmesinin "Oulu ve Kuzey Finlandiya'nın tamamı için büyük bir fırsat" olduğunu söyledi. Piia Rantala-Korhonen, "Şimdi Kuzey Finlandiya'nın, Avrupa haritasında açıkça görülür hale geleceğini umuyorum" diye konuştu. Avrupa Kültür Başkentleri, Avrupa'daki kültürlerin çeşitliliğini vurgulamak, kültürel alışverişi artırmak ve Avrupa vatandaşlarının ortak bir kültürel alana ait oldukları duygusunu artırmak amacıyla 1985'ten bu yana seçiliyor.

Editör: İRFAN KARSLI