Xinhua ile kısa bir süre önce yaptığı bir röportajda açıklamalarda bulunan Dedkov, 14 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında Çin'in Wuhan kentinde 28 gün boyunca küresel virolojik araştırma yapan Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası uzman grubuna Rusya'dan katılan isimdi.

Rus uzman, Wuhan Viroloji Enstitüsü'nü ziyaret ettikten sonra, buradaki tüm çalışmaların mevcut biyogüvenlik standartlarına tamamen uygun yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, Aralık 2019'daki Kovid-19 vaka dinamiklerinin analiz sonuçlarında, bu vakaların enstitü ile ilişkili olduğuna dair herhangi bir iz bulunmadığını belirtti.

Dedkov, Kovid-19'un yapay kökenli olduğu hipotezi araştırılacaksa sadece Çin'de değil, diğer ülkelerde de bu tür virüslerle çalışan tüm laboratuvarların kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Rus uzman, bu konuyu siyasallaştırmanın tamamen yararsız olduğunu vurguladı ve diğer uzmanları kanıt olmadan Çin'i suçlamak yerine, salgının nedenini bulmak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Dedkov, bilim adamlarının henüz "hasta sıfırı" (ilk vaka) bulamadığını da hatırlattı. Vladimir Dedkov'a göre, aranan cevapları bulabilmek için Kovid-19'un komşu ülkelerde yayılımıyla ilgili geniş çaplı bir araştırma yapmak ve pandemi öncesinde Çin dışında toplanan biyolojik örnekleri incelemek gerekiyor. Rus uzman, dünya nüfusunun ortak güvenliğini sağlamak için Kovid-19'un izini sürmeye ve nasıl ortaya çıktığını araştırmaya devam etmek gerektiğini de belirtti.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Virüslerin doğadaki çeşitliliğinin araştırılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dedkov, bu konudaki çalışmaların şu anda farklı ülkelerdeki bağımsız bilim ekipleri tarafından yürütüldüğünü ve bunların insanlığın gelecekte karşı karşıya kalacağı biyolojik tehditlerin önlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.

Vladimir Dedkov, bu tür çalışmaların siyasi imalar olmadan yürütülmesinin önemini vurguladı ve yalnızca uluslararası işbirliğine güvenen bilim adamlarının yeni virüslerin kökeni sorusunun cevabını ortaya çıkarabileceği tespitinde bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI