Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Pazartesi itibarıyla Finlandiya'da tam (iki doz) aşılananların toplam nüfusa oranı yüzde 53,2, tek doz aşı vurulanların oranı ise yüzde 72,4 seviyesinde bulunuyordu. Finlandiya hükümeti yüzde 80 aşılanma oranına Ekim ortasına dek ulaşılabileceğini tahmin ediyor. Aile İşleri ve Sosyal Hizmetler Bakanı Krista Kiuru basın toplantısında, bundan böyle odak noktasının aşılama üzerinde olacağını söyledi.

Yeni sistemde, ciddi bir sakıncanın ortaya çıkması ihtimaline karşılık bir "acil durum freni" olacak. Kiuru, böyle bir durumda ülke çapında Kovid-19 kısıtlamalarının yeniden devreye alınabileceğini, "ancak bunun eşiğinin çok yüksek olması gerektiğini" söyledi. Yüzde 80 aşılanma oranına erişildiğinde bile yurtdışı seyahatlerde, Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarında kontrol uygulaması devam edebilecek.

Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı'nda genel müdür görevinde bulunan Taneli Puumalainen, Norveç'i örnek göstererek geçtiğimiz günlerde bazı ülkelerin yeniden açılmalarını yavaşlatmak zorunda kaldıklarına işaret etti. Puumalainen, yeni sistemde Finlandiya'da vaka sayılarında artışa karşı ilk müdahalenin yerel ve bölgesel seviyede olacağını söyledi. Kiuru'ya göre, yüzde 80 aşılanma seviyesine ulaşılmadan önce de belli bazı Kovid-19 önlemleri kaldırılabilir. Ancak Kiuru bu konuda ayrıntıya girmekten kaçınarak toplumun çeşitli kesimlerine eşit muamele edilmesi gerektiğinin altını çizmekle yetindi.

Finlandiya hükümeti hafta sonunda Parlamento'ya Bulaşıcı Hastalıklar Yasası için, insanlar arasında iki metre sosyal mesafe bulunması şartını kaldıran bir değişiklik taslağı sundu. Sosyal mesafe kuralı, izleyici sayısını sınırladığı için özellikle eğlence ve halka açık etkinlik organizasyonu sektörü tarafından eleştiriliyordu. Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı'nda müdür olan Pasi Pohjola ise, yüz maskesi takma zorunluğunun kaldırılması planları hakkında sorulan bir soruya, Finlandiya Ulusal Sağlık ve Sosyal Yardım Enstitüsü'nün bu konuya ilişkin henüz bir görüş bildirmediğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI