Sağlık

Finlandiya, devlete ait aşı araştırma şirketi kuracak

HELSİNKİ, 3 Aralık (Xinhua) Finnvac Oy'daki kamu hisselerinden sorumlu olan Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı'ndan (STM) yapılan bir açıklamada, şirketteki devlet h...

Abone Ol

HELSİNKİ, 3 Aralık (Xinhua) Finnvac Oy'daki kamu hisselerinden sorumlu olan Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı'ndan (STM) yapılan bir açıklamada, şirketteki devlet hissesinin yüzde 51 olacağı belirtildi. Finnvac Oy'un azınlık hissedarı ise Finlandiya'nın en büyük ikinci üniversitesi olan Tampere Üniversitesi'nin sahibi Tampere Üniversitesi Vakfı olacak. Yeni şirket, halen Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL) ile Tampere Üniversitesi Aşı Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü ticari aşı araştırma fonksiyonlarını bünyesinde toplayacak. Basın araştırmasına göre amaç, Finlandiya'nın aşı araştırma yeteneklerinin güvenceye alınarak geliştirilmesi ve "Finlandiya'da iyi araştırılmış, etkin ve güvenli aşıların temininin" sağlanması.

Buna ilave olarak, pandemi gibi sağlık konusundaki tehlikelere karşı hazırlanmak ve Finlandiya'daki araştırma yatırımlarını artırmak da şirketin kurulma amaçları arasında bulunuyor. STM, Finlandiya'nın 2021 bütçesinde şirketin kurulması için yaklaşık 8 milyon euro (9 milyon ABD doları) ayrıldığını, bununla şirketin kuruluş sermayesi ve kuruluş öncesi masraflarının karşılanmasının hedeflendiğini söyledi. Finlandiya 2003 yılına kadar yurtiçinde aşı üretiyordu. O tarihten bu yana ülkede ithal aşı kullanılıyor.