Sağlık

Filistin COVAX'taki Kovid-19 payının güvence altına alınmasını istedi

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle yaptığı yazılı açıklamada, hastane ve yoğun bakım ünitelerindeki yüksek doluluk oranları dikkate alındığında Filistin'in koronavirüs aşısı iht...

Abone Ol

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle yaptığı yazılı açıklamada, hastane ve yoğun bakım ünitelerindeki yüksek doluluk oranları dikkate alındığında Filistin'in koronavirüs aşısı ihtiyacının son derece yüksek olduğunu söyledi. Uluslararası bir koronavirüs aşı programı olan COVAX, DSÖ ve partnerleri tarafından müşterek olarak yönetiliyor. Plana göre COVAX'ın ilk parti aşıyı Şubat ayının ikinci yarısında vermesi gerektiğini hatırlatan Keyle, "Ama teslimatı Mayıs'a erteledi ve temin edilecek miktarı da 240 binden 168 bin doza düşürdü" diye konuştu.

Şubat ayının başlarında Filistin, İsrail'den 2 bin doz Moderna aşısı aldıktan sonra Batı Şeria'da Kovid-19 aşılama çalışmalarına başlamıştı. Şu ana kadar Batı Şeria'ya 10 bin dozluk Rus Sputnik V aşısı sevkiyatı ulaştı; bunun 2 bini Gazze Şeridi'ne gönderildi. Gazze Şeridi ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hibe edilen toplam 60 bin dozluk Rus aşısını teslim aldı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Cuma günü itibarıyla Filistin'de Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te son 24 saatte 2 bin 309 yeni Kovid-19 vakası tespit edilirken 22 can kaybı gerçekleşti, 1 bin 593 kişi ise iyileşti. Bakanlık, 168 Kovid-19 hastasının Filistin hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğünü, bunların 44'ünün solunum cihazına bağlı olduğunu bildirdi.