Hidilyn Diaz, Pazartesi günü Tokyo 2020'de 55 kilo kadınlar halter kategorisinde birinci geldi ve Olimpiyatlar'da altın madalya kazanan ilk Filipinli oldu. Rio 2016'da gümüş madalya kazanan 30 yaşındaki sporcu, Tokyo Uluslararası Forumu'nda gerçekleşen müsabakada kendi en iyi derecesini yaparak dünya rekortmeni Çinli sporcu Liao Qiuyun'u geçti. Diaz'ın zaferinden önce Filipinler, Olimpiyat Oyunları'nda üç gümüş ve yedi bronz madalya kazanabilmişti.

Diaz'ın ağırlık yüklü halteri kaldırırken büyük çaba sarf ettiği görülüyor. (Fotoğraf: Yang Lei/Xinhua)

Zaferinin ardından coşkuyla konuşan Diaz'ın Filipinli genç nesillere mesajı vardı: "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu bir rüyanın gerçekleşmesi. Yalnızca Filipinlilerin güçlü olduğunu söylemek istiyorum. Biz Filipinliler burada, Olimpiyatlar'da yarışabiliriz. Bunu yapabiliriz." "Lütfen büyük hayaller kurun. Ben böyle başladım. Büyük hayaller kurdum ve sonunda hayalimi gerçekleştirebildim." Diğer yarışmacıların aldığı sonuçlar kesinleştikten sonra, Liao ve Diaz arasında başa baş bir yarış yaşandı. Silkme ve toplamda şu anki dünya rekorunun sahibi olan Liao, 126 kiloluk üçüncü denemesinde başarılı oldu ancak Diaz son denemesinde 127 kiloya çıkmayı başardı. Çinli Liao, "Bugün kendimi iyi hissediyorum. Sakatlıklar nedeniyle en fazla 123 kilo kaldırabiliyorum ve 126 kiloluk başarılı bir kaldırışı hiç düşünmemiştim. Onun (Diaz'ın) bu kadar güçlü olduğunu sanmıyordum" diye konuştu.

Şu anki dünya rekortmeni Çinli sporcu Liao Qiuyun ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. (Fotoğraf: Yang Lei/ Xinhua)

Çinli teknik direktör Zhang Guozheng de Liao ile benzer açıklamalarda bulundu. "Böyle bir durum beklemiyordum" diyen Zhang Guozheng "Liao elinden gelen her şeyi yaptı, bu nedenle altın madalyayı kaybetmesi onun için çok üzücü değil. Bunun nedeni rakibimizin (Diaz) bu kadar güçlü olduğunu sanmıyor olmamızdı" diye ekledi. Liao, koparmada 3'e 3'te sırasıyla 92, 95 ve 97 kilo kaldırdı. Koparmada Özbekistanlı Muattar Nabieva 98 kilo ile olimpiyat rekoru kırdı. Koparmada Liao ile aynı sonucu elde eden Diaz silkmede onu geçmeyi başardı. Liao, 223 kilo ile gümüş madalyayla yetinmek zorunda kalırken Kazakistanlı Zulfiya Chinshanlo 213 kilo ile bronz madalya kazandı.

Chelsea’nin kötü gidişatı devam ediyor Chelsea’nin kötü gidişatı devam ediyor

Editör: İRFAN KARSLI