Philadelphia Business Journal'ın düzenlediği sanal bir etkinlikte konuşan Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, "Ulusal düzeyde şimdilik, geçen yılın dördüncü çeyreğinde ılımlı bir büyüme ve ardından bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir yavaşlama ve hatta muhtemelen negatif büyüme bekliyorum" dedi.

Harker sözlerine şöyle devam etti: "İyi haber şu ki; zayıflama nispeten kısa ömürlü olacak. Zira hepimiz Kovid-19 aşılamasının daha yaygın hale geleceğini umuyoruz." Ancak ABD'de aşılamaların seyrinin "şimdiye kadar inanılmaz ölçüde hayal kırıklığı yarattığını" kaydeden Harker, "5 milyondan az insan, yani toplam nüfusumuzun yüzde 2'sinden azına aşının ilk dozu uygulandı" dedi.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Harker ayrıca, Kongre'den kısa süre önce geçen 900 milyar ABD doları tutarındaki yardım paketinin ABD ekonomisinin canlanmasına yardımcı olacağını ve ekonominin 2021'in ikinci yarısında "daha normal görünmeye başlayabileceğini" söyledi. Harker "GSYİH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) büyüme oranı yılın ikinci yarısında ve 2022'nin tamamında güçlü seyrettikten sonra 2023'te hafifçe azalacak" dedi.

Philadelphia Fed Başkanı Harker'ın değerlendirmeleri, ABD genelinde yeni Kovid-19 vakalarının son aylarda artması nedeniyle ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiği bir döneme denk geldi. Harker, "Sıcak aylarda enfeksiyonların ve ölenlerin sayısı azalırken, vakalar Eylül ayından beri artıyor. Ayrıca gecikmeli bir gösterge olan ölü sayısı, şimdi trajik biçimde, geçen bahar yaşanan ilk Kovid-19 dalgasında olduğundan bile daha fazla" dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi'ne göre ABD'de Kovid-19 kaynaklı ölümler Perşembe günü öğleden sonra itibarıyla 364.000'i, toplam vaka sayısı ise 21,4 milyonu aştı.

Editör: İRFAN KARSLI