BEİJİNG, 17 Nisan (Xinhua) -- Shenzhou-13 insanlı uzay aracındaki üç Çinli astronot, altı aylık uzay istasyonu görevini tamamlayarak Cumartesi günü güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü. Çin İnsanlı Uzay Ajansı, görevin Çin'in uzay istasyonunun kritik öneme sahip teknolojilerin teyit edilmesini tamamladığını ve Çinli astronotların yörüngedeki süreleriyle ilgili de bir rekor kırıldığını açıkladı. ABD uzay ve astronomi haber sitesi Space.com, Çin'in Shenzhou-13 görevinin "yörüngede altı ay kalarak ülke rekorunu" kırdığını ve Wang Yaping'in "uzay yürüyüşü yapan ilk Çinli kadın" olduğunu haberleştirdi. Haberde, astronotların ya da diğer adıyla taykonotların iki uzay yürüyüşü gerçekleştirdiği, 20'den fazla farklı bilim deneyi yürüttüğü ve uzayda iki canlı eğitim dersi verdiği belirtildi.popüler bilim dersi

Çin'deki TV ve çevrimiçi videolara 2 yıl içinde ultra yüksek çözünürlük hakim olacak Çin'deki TV ve çevrimiçi videolara 2 yıl içinde ultra yüksek çözünürlük hakim olacak

Çin'in kuzeybatısında yer alan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumqi'de bulunan 70 No'lu ortaokulda, öğrenciler Çinli astronotların Çin'in uzay istasyonu Tiangong'dan verdikleri canlı yayınlanan bir popüler bilim dersini izliyor, 23 Mart 2022. (Fotoğraf: Ding Lei/Xinhua)

Kenya'da yaşayan uluslararası ilişkiler uzmanı Cavince Adhere, astronotların başarısını Çin'in uzay araştırma programı için büyük bir kazanç olarak nitelendirerek Çin'in gelişen büyük bir ülke olarak uzay bilimindeki adımının daha geniş "Küresel Güney" için de bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Çin'in kendi uzay istasyonunu inşa ederek bilimsel erişimini genişleteceğini belirten Adhere, Çin'in uzay araştırma programının diğer gelişmekte olan ülkelere de açık olduğunu sözlerine ekledi. Uzman, Beijing'in bir dizi uzay araştırma konusu ile ilgili Afrika ülkeleriyle birlikte çalıştığını örnek gösterdi ve "Bu tür değişim programları, kıtadaki uzay geliştirme programlarının kapasitesini önemli ölçüde artırdı" dedi.

Dongfeng iniş alanı

Shenzhou-13 insanlı uzay aracının dönüş kapsülü, Çin'in kuzeyinde yer alan İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan Dongfeng iniş alanına başarıyla indi, 16 Nisan 2022. (Fotoğraf: Peng Yuan/Xinhua)

Namibya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden ekonomist Lameck Odada, Çin'in uzay istasyonu inşaatı ve uzay araştırmalarındaki başarılarının harikulade olduğunu ve insanlığın uzay araştırmaları çabalarına katkıda bulunduğunu ifade etti. Odada, Çin'in bilimsel araştırma ve teknolojideki atılımlarını paylaşması ve diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye devam etmesi yönündeki beklentisini dile getirdi. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden astrofizikçi ve kozmolog Brad Tucker, görevin "kesinlikle bir başarı" olduğunu belirtti ve Xinhua'ya yaptığı açıklamasında "uzun vadeli bir uzay istasyonu ve tam olarak yürütülen operasyonla ilerlemenin önemli olduğunu" söyledi. Tucker, bu görevin Çin'in astronotlarının "uzun süreli uzay uçuşu yapabildiklerini gösterdiğini, bunun da Dünya'nın Ay'a yönelik gelecek hedeflerini ve planlarını fazlasıyla heyecan verici hale getirdiğini" söyledi.

Editör: Şeymanur Erbay