2025 Dünya İnternet Konferansı Asya-Pasifik Zirvesi Hong Kong'da başladı 2025 Dünya İnternet Konferansı Asya-Pasifik Zirvesi Hong Kong'da başladı
Çin'in Qinling İstasyonu'na yeni enerji sistemi kuran 41. Antarktika keşif ekibi. (Fotoğraf: Çin Kutup Araştırma Enstitüsü Kutup Temiz Enerji Baş Bilim İnsanı Sun Hongbin/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

TAİYUAN, 7 Nisan (Xinhua) -- Çin Kutup Araştırma Enstitüsü'nden Kutup Temiz Enerji Baş Bilim İnsanı Sun Hongbin, "Çin'in Antarktika'daki istasyonunda yeni enerji sisteminin kullanılmaya başlaması, ülkenin Antarktika'daki bilimsel araştırmalarında geleneksel fosil yakıtlardan yeşil enerjiye geçişi temsil ediyor" dedi.

Çin'in Antarktika'daki Qinling İstasyonu'nda rüzgar, güneş, hidrojen ve dizel enerji üretimini entegre eden hibrit güç tedarik sistemi 1 Mart'ta resmen faaliyete geçti.

Soğuk ve sert iklimli Antarktika kıtasında ilk kez kurulan ve Çin'in Antarktika'daki araştırma istasyonlarında bulunan en büyük ölçekli yeni enerji üretim sistemi, yüzde 60'ın üzerine çıkan güneş ve rüzgar enerjisi oranıyla yılda 100 tondan fazla fosil yakıt tasarrufu sağlıyor.

Çin'in yenilenebilir enerji alanındaki sürekli araştırmaları ve yenilikçiliğinin sonucu olan Antarktika'daki bu yeni enerji sisteminin başarılı şekilde işletilmesi, sistemin farklı senaryolarda uygulanabilmesinin önünü açıyor.

Kutup Ortamı Temiz Enerji Laboratuvarı'ndaki kar makinesi. (Fotoğraf: Chen Zhihao/Xinhua)

Uzmanlara göre sistem, rüzgar ve güneş ışığı olmaksızın istasyona maksimum 150 kilovat yük kapasitesiyle yaklaşık 2,5 saat boyunca güç tedarik edebiliyor. Tam kurulu hidrojen enerjisi düzeni, kutup gecelerinde 14 gün boyunca 30 kilovat kesintisiz güç sağlıyor.

Sun, "Bu yeni enerji sistemi, Antarktika araştırmalarının ekonomik maliyetlerini önemli ölçüde azaltmanın ötesinde bir öneme sahip. Dahası Antarktika çevresinin korunması ve Çin'in kutup keşif yeteneklerinin geliştirilmesi için kritik destek sağlıyor" dedi.

Çin'in Antarktika'daki beşinci araştırma istasyonu olan Qinling İstasyonu geçen yıl şubat ayında faaliyete başladı.

Çin, Antarktika'da Qinling İstasyonu'ndan önce son 40 yılda Çin Seddi, Zhongshan, Kunlun ve Taishan istasyonları olmak üzere dört araştırma üssü kurmuştu.

Sun'a göre yakın gelecekte Çin'in diğer kutup araştırma istasyonlarında da kullanılacak olan yeni enerji sisteminden elde edilecek başarılı deneyim, diğer zorlu ortamlarda yeni enerji geliştirilmesi ve kullanımına uygulanarak hem Çin'in hem de dünyanın yeşil kalkınmasına katkıda bulunacak.

Kaynak: RSS