Küresel finans kuruluşunun internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamaya göre, bu finansmanın yarısından fazlası Dünya Bankası'nın dünyanın en fakir ülkelerine yönelik fonu olan Uluslararası Kalkınma Birliği'nden ve bağış olarak veya son derece ayrıcalıklı şartlarla temin edildi.
Açıklamada, Dünya Bankası Grubu'nun pandeminin başlangıcından bu yana, "pandeminin sağlığa ilişkin, ekonomik ve sosyal etkileriyle mücadele için 150 milyar doların üzerinde (krediyi) onayladığı" belirtildi. Dünya Bankası, söz konusu finansman paketinin esnek bir yapıya sahip olduğunu ve ülkelerin bu parayı Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX), Afrika Aşı Toplama Görev Ekibi (AVATT) veya diğer kaynaklardan aşı temininde kullanabildiğini bildirdi.
Finansman aynı zamanda, aşı soğuk zincirleri gibi sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitilmesi, veri ve bilgi sistemleri ile aşılanmanın kabul edilmesini sağlamaya yönelik iletişim ve sosyal yardım programları için de harcanabiliyor.
Açıklamaya göre Dünya Bankası, Afrika'da ülkelerin 400 milyona varan nüfus için aşı satın almasına ve dağıtmasına imkan tanıyacak kaynaklarla AVATT inisiyatifini desteklemek amacıyla Afrika Birliği ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile ortaklık yapıyor. Açıklamada, Dünya Bankası'nın Kovid-19 aşılarının gelişmekte olan ülkelere teslimatının izlenmesi, koordine edilmesi ve hızlandırılması için Uluslararası Para Fonu, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü ve diğer ortaklarla birlikte bir görev gücü oluşturduğu da kaydedildi.