Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Dünya Bankası'nın yayımladığı son rapora göre, Çin'deki ekonomik faaliyetler beklenenden daha hızlı normalleşti. Raporda büyümedeki toparlanmanın, ülkenin etkili salgın kontrol stratejisi, güçlü politika desteği ve dirençli ihracatı sayesinde sağlandığı belirtildi.

Dünya Bankası'nın raporunda, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl yüzde 2 büyüyeceği, bu oranın 2021'de yüzde 7,9'a çıkacağı kaydedildi.

"Dış çevre faktörlerinin zorlu ve büyük ölçüde belirsiz kalması bekleniyor" öngörüsünün yer aldığı raporda, Çin'in Cuma günü sona eren ve ülkenin ekonomik önceliklerinin belirlendiği toplantıdan çıkanlara benzer mesajlar verildi. Değişken pandemi koşullarında ülkenin hala dış belirsizliklerle karşı karşıya olduğu ve ekonomik toparlanmanın henüz sağlam olmadığı vurgulandı.

Raporda, yakın vadeli belirsizlikle başa çıkmak için Çin'de ve dünyanın geri kalanında toparlanmanın hızına göre ayarlanmış, uyarlanabilir bir politika çerçevesi benimsenmesi önerildi. "Politika desteğinin erken bırakılması ve aşırı sıkılaştırma, toparlanmayı rayından çıkarabilir" tespitinin yapıldığı raporda "Esnek ve destekleyici para politikasının yanı sıra Çin, mali olanaklarını, büyümeyi aşağı yönlü risklere karşı korumada ve kamu harcamalarından özel sektör harcamalarına yumuşak geçişte kullanabilir" denildi.

Rapor, ülkenin mali odağını geleneksel altyapı yatırımından ziyade daha fazla sosyal harcamaya, daha çevreci ve kapsayıcı büyüme için yeşil yatırıma kaydırması çağrısında bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI