Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonu, Çin'in yeni kalkınma yaklaşımını ve yüksek kaliteli kalkınmaya teşviği desteklemek için 1 Ocak 2021 itibarıyla geçerli olacak şekilde bir dizi ürün için ithalat gümrük tarifesini yeniden düzenlediğini açıkladı.

Komisyon, Çarşamba günü yayınladığı genelgede, aralarında bazı kanser ilaçları ve bebek maması için ham maddelerin de bulunduğu 883 ürüne, en çok kayırılan ülke (MFN) oranlarından daha düşük oranda geçici ithalat gümrük tarifesi uygulanacağını belirtti. Ayrıca, yurt içi endüstriyel gelişme ve arz-talep durumlarındaki değişiklikler dikkate alınarak 2020'de uygulanan geçici ithalat gümrük tarifesi oranları da ayarlanacak.

Çin, diğer ülke veya bölgelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve tercihli ticaret anlaşmalarına uygun olarak, bu ülke ve bölgelerden ithal edilen bazı ürünlere konvansiyonel gümrük tarife oranları uygulayacak. Çin ile Morityus arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girmesinden sonra gümrük tarife oranları indirilecek.

Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması'nın yanı sıra, Çin'in Yeni Zelanda, Peru, Kosta Rika, İsviçre, İzlanda, Pakistan, Şili, Avustralya, Kore Cumhuriyeti ve Gürcistan gibi ülkelerle ayrı ayrı imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları kapsamında da daha fazla gümrük vergisi indirimi yapılacak. Çin, 2021 yılında, diplomatik ilişki kurulan veya diplomatik ilişki kurmak için nota teatisini tamamlayan 43 en az gelişmiş ülkenin mallarına tercihli gümrük tarife oranları uygulamaya devam edecek.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Komisyon, Çin'in ayrıca, Birleşmiş Milletler'in en az gelişmiş ülkeler listesi ve Çin'in geçiş dönemi düzenlemeleri doğrultusunda, ilgili ülkeler konusunda ayarlamalar yapacağını kaydetti. Çin, 1 Temmuz 2021 itibarıyla 176 bilgi teknolojisi ürününe de altıncı MFN tarife imtiyazını uygulayacak.

Editör: İRFAN KARSLI