Sağlık

DSÖ: Yeni Kovid varyantı B.1.640 henüz bir tehdit değil

CENEVRE, 6 OCAK (Xinhua) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları Perşembe günü, DSÖ tarafından izlenen B.1.640 adlı yeni Kovid varyantının "şu anda yaygın olarak dolaşmadığını" ve...

Abone Ol

CENEVRE, 6 OCAK (Xinhua) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları Perşembe günü, DSÖ tarafından izlenen B.1.640 adlı yeni Kovid varyantının "şu anda yaygın olarak dolaşmadığını" ve şimdiye kadar Fransa'da sıralanan örneklerin yüzde birinden daha azında tanımlandığını söyledi. Bu tür aynı zamanda IHU varyantı olarak da biliniyor çünkü ilk olarak Fransa'nın Marsilya kentindeki IHU Akdeniz Enfeksiyon enstitüsündeki akademisyenler tarafından tanımlandı. DSÖ'nün Sağlık Acil Durumları Programı teknik lideri Maria van Kerkhove basın brifinginde, B.1.640 varyantının ilk olarak bazı ülkelerde Eylül 2021'de tespit edildiğini söyledi. Kendi içindeki tartışmaların ardından DSÖ, Kasım 2021'de bunu "izlenmekte olan bir varyant" (VUM) olarak sınıflandırdı.

Fransa'nın başkenti Paris'te maske takmış insanlar görülüyor, 5 Ocak 2022. (Fotoğraf: Gao Jing/Xinhua)

DSÖ'nün tanımına göre, bir VUM, virüs özelliklerini etkilediğinden şüphelenilen ve gelecekte bir risk oluşturabilecek genetik değişikliklere sahip SARS-CoV-2 varyantıdır. Ancak fenotipik veya epidemiyolojik etki kanıtı şu anda belirsiz olduğu için yeni kanıtlar görülene kadar gelişmiş izleme ve tekrar değerlendirme gerektiriyor. Van Kerkhove, B.1.640 varyantının birçok mutasyona sahip olması nedeniyle DSÖ'nün onu VUM olarak sınıflandırmasının kamuoyunu bilinçlendirmek için olduğunu açıkladı. Van Kerkhove, mevcut Kovid-19 aşılarının dolaşımdaki tüm varyantlara karşı koruyucu ve ciddi hastalıkları ve ölümü önlemekte çok etkili olduğunu yineledi. Maria Van Kerkhove, "Bence halkın bunu bilmesi gerçekten önemli. Sıranız geldiğinde aşı olun çünkü gerçekten kritik" dedi. DSÖ'nün Bağışıklık, Aşılar ve Biyoloji Departmanı müdürü Katherine O'Brien da B.1.640'ın yaygınlığı artan bir varyant olmadığını, ancak dolaşımda olan türlerin küçük bir kısmı olduğunu söyledi.