Sağlık

DSÖ yavaş aşılama programının Kovid-19 pandemisini uzattığı uyarısında bulundu

DSÖ Avrupa'ya göre şu ana kadar bölgedeki toplum nüfusun sadece yüzde 10'u tek doz aşı olurken, nüfusun yüzde 4'ü ise tam doz aşı oldu. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P...

Abone Ol

DSÖ Avrupa'ya göre şu ana kadar bölgedeki toplum nüfusun sadece yüzde 10'u tek doz aşı olurken, nüfusun yüzde 4'ü ise tam doz aşı oldu. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P. Kluge basın açıklamasında, "Açık konuşmak gerekirse üretimi artırarak, aşı uygulamalarının önündeki engellerini azaltarak ve stokta olan her aşı şişesini kullanarak süreci hemen hızlandırmak zorundayız" ifadelerini kullandı. DSÖ Bölge Ofisi, geçen hafta 1,6 milyon yeni Kovid-19 vakası ve 24.000 ölümün görüldüğü Avrupa'nın dünyada en fazla etkilenen ikinci bölge olduğunu hatırlatarak aşı uygulanmasını hızlandırmanın aciliyetini vurguladı.

Kluge, "Aşılar, bu salgından kurtulmanın en iyi yolu... Ancak bu aşıların uygulanması kabul edilemez şekilde yavaş" diye konuştu. DSÖ Avrupa'yı özellikle kaygılandıran durum, tüm yüksek gelirli ülkelerin aşılama çalışmalarına başladığı, ancak "üst orta gelir grubundaki ülkelerin sadece yüzde 80'inin ve alt ve alt orta gelir gruplarındaki ülkelerin yüzde 60'ının" aşılama çalışmaları yürüttüğü Avrupa bölgesinde aşı uygulamalarında devam eden farklılık. Kluge, "Kendi nüfuslarını koruma niyetini anlamakla birlikte, hükümetlere, aşılar diğer yaş gruplarına genişletilmeden önce, sağlık çalışanları ve en savunmasız gruplar aşılandıktan sonra, DSÖ onaylı aşıların fazla dozlarını COVAX'la ya da ihtiyacı olan ülkelerle paylaşmalarını şiddetle tavsiye ediyorum" diye vurguladı.

COVAX, DSÖ önderliğinde farklı ülkelerin Kovid-19 aşılarına eşit erişimini sağlamayı amaçlayan bir girişim. DSÖ Avrupa'nın istatistiklerine göre Avrupa bölgesinde toplam ölüm sayısı hızla 1 milyona yaklaşıyor ve toplam koronavirüs bulaşı vakası ise kısa süre sonra 45 milyonu geçecek. DSÖ Avrupa Bölgesel Acil Durum Direktörü Dorit Nitzan basın açıklamasında, "Sadece beş hafta önce, Avrupa'daki haftalık yeni vaka sayısı 1 milyonun altına inmişti ama şimdi bölgedeki durum birkaç aydır gördüğümüzden daha endişe verici" dedi.

DSÖ Avrupa'ya göre aşının zamanında ve hedefli şekilde uygulanacak halk sağlığı müdahaleleriyle birlikte götürülmesi daha tercih edilebilir bir durum. Kluge, "Aşılamanın yaygınlığı düşük kaldığı sürece, programdaki gecikmeleri telafi etmek için, geçmişte uyguladıklarımızla aynı halk sağlığı ve sosyal tedbirleri uygulamamız gerek" diye konuştu. Bölgede kaygı uyandırıcı varyantların yayılması sürerken, gelecek birkaç gün içindeki Paskalya tatilleri sırasında yaşanacak hareketlilik artışıyla ilgili olarak Kluge, bölgedeki vatandaş ve hükümetlere pandemi karşısındaki sorumluluklarını hatırlattı.