Sağlık

DSÖ, Kovid-19 varyantlarını Yunan harfleriyle yeniden adlandırdı

Ceneve merkezli kuruluş tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 varyantlarının bilimsel isimlerinin genelde söylemesi ve hatırlaması zor, yanlış bildirim sorunlarına yo...

Abone Ol

Ceneve merkezli kuruluş tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 varyantlarının bilimsel isimlerinin genelde söylemesi ve hatırlaması zor, yanlış bildirim sorunlarına yol açabilen isimler olduğu belirtildi. Açıklamada, birçok kişinin varyantın ilk tanımlandığı ülkenin adını kullandığına, bunun günlük konuşmalar açısından basit bir yöntem olmakla birlikte söz konusu ülkenin damgalanmasına da yol açabildiğine işaret edildi.

Örneğin, B117 varyantı genelde tam ismini hatırlamanın güçlüğü nedeniyle "İngiltere varyantı" diye adlandırılıyor. DSÖ'ye göre virüsün bu spesifik varyantı artık "Alfa varyantı" diye adlandırılacak.

DSÖ açıklamasında, Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnisiyatifi (GISAID) tarafından yaratılan bilimsel terminolojinin var olmaya ve kabul edilmeye devam edeceği ancak bundan sonra çoğunlukla bilim insanları tarafından kullanılması gerektiği duyuruldu. Hükümetler, medya ve genel olarak toplumlara çağrıda bulunan DSÖ, iletişimlerinde varyantların bilimsel isimlerini ve varyantların ilk tanımlandığı ülkelerin adlarını kullanmayı bırakarak yeni yaratılan sistemi kullanmalarını istedi.