CENEVRE, 5 Ocak (Xinhua) Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bir yetkili Salı günü yaptığı basın toplantısında, Kovid-19'a yakalanan çoğu kişinin semptomların görülmesinden itibaren 5-7 gün içinde iyileşmesine karşın DSÖ'nün bu kişilerin 14 gün karantinada kalması tavsiyesini sürdürdüğünü bildirdi. DSÖ'nün Kovid-19 Olay Yönetim Destek Ekibi'nden Abdi Mahamud, buna karşın devletlerin kendi münferit durumlarını değerlendirerek karantinanın süresi konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi.
Mahamud, düşük enfeksiyon sayılarının olduğu ülkelerde daha uzun karantina sürelerinin, vaka sayılarını mümkün olduğunca düşük tutmaya yarayabileceği açıklamasında bulundu. Mahamud, denetimsiz vakaların olduğu ülkelerdeyse daha kısa karantina sürelerinin, ülkelerin işleyişini devam ettirebilmek için haklı görülebileceğini kaydetti. Gazetecilere grip ve Kovid-19'a aynı anda yakalanmanın mümkün olduğunu söyleyen Mahamud, bununla birlikte vücuda farklı yollarla saldıran iki ayrı virüs oldukları için bu iki virüsün birleşerek yeni bir virüs haline gelmesinin "düşük bir risk" olduğunu dile getirdi.
DSÖ'ye göre 29 Aralık 2021 itibarıyla Omicron varyantı yaklaşık 128 ülkede bildirildi. Vakaların önce keskin şekilde yükselip sonra nispeten hızlı şekilde düştüğü Güney Afrika'da hastaneye yatış ve ölüm oranları düşük seyretti. Bu durumun diğer ülkeler için geçerli olmayacağını belirten Mahamud, "En son araştırmalar, Omicron varyantının akciğerlerden ziyade üst solunum sistemini etkilediğine ve bunun iyi bir gelişme olduğuna işaret etse de yüksek risk grubundaki ve aşısız bireyler bu varyant yüzünden ağır şekilde hastalanabilir" diye ekledi.
Mahamud, Omicron varyantının özellikle aşılanmamış kişiler başta olmak üzere çok sayıda hassas kişinin bulunduğu alanlarda birkaç hafta içinde diğer varyantlara kıyasla baskın hale gelebileceğini söyledi. Danimarka'da Alfa varyantında vakalar iki hafta içinde iki katına çıkarken Omicron varyantında bunun sadece iki günde gerçekleştiğini kaydeden Mahamud, "Dünya hiç böylesine bulaşıcı virüs görmedi" ifadelerini kullandı. DSÖ'nün Aşılama konusundaki Stratejik Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), durumu değerlendirmek için 19 Ocak'ta toplantı yapacak. Grubun gündemindeki konular arasında takviye dozların zamanlaması, aşıların karıştırılması ve gelecekte geliştirilecek aşıların bileşimi yer alıyor.