Bir basın toplantısında konuşan Tedros, "Aşılara erişimdeki korkunç küresel eşitsizlik pandemiyi sonlandırma yolunda en büyük risklerden birisi olmaya devam ediyor" dedi. DSÖ verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan yüksek ve üst-orta gelire sahip ülkeler dünya genelindeki aşıların yüzde 83'ünü alırken dünya nüfusunun yüzde 47'sini oluşturan düşük ve alt-orta gelire sahip ülkeler dünya genelindeki aşıların sadece yüzde 17'sini alabildi.

Tedros, bu pandeminin sona erdirilmesinde işbirliğinin "tek seçenek" olduğuna inandığını söyledi. Tedros, "Bu pandemiyi rekabetle yenemeyiz; mümkün değil. Kaynaklar için rekabet ederseniz veya jeopolitik avantajlar için rekabet ederseniz, o zaman virüs avantajlı çıkar" diyerek "virüsün ortak düşman olarak tanımlanması temel ilkesinin" altını çizdi.

DSÖ, Çinli Sinopharm şirketi tarafından geliştirilen BBIBP-CorV Kovid-19 aşısına Cuma günü acil kullanım onayı vermişti. Çin, başta düşük ve orta gelirli ülkeler olmak üzere potansiyel olarak küresel aşı sıkıntısını azaltacak olan, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla BM'nin Covax programına 10 milyon doz Kovid-19 aşısı sağlama kararı aldı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Tedros, dünyanın pandemiden en kötü etkilenen iki bölgesi olan, Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa'nın birçok bölgesinde yeni Kovid-19 vaka sayılarında yaşanan düşüşe karşın, geçen hafta 5,4 milyonun üzerinde vakanın ve neredeyse 90.000 ölümün bildirildiği dünya genelinde "kabul edilemez derecede yüksek bir seyrin" izlendiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI