Sanal bir basın toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü, ekibin Çin gezisini tamamladığını ve nihai tam raporun önümüzdeki haftalarda yayımlanacağını açıkladı. Ghebreyesus, "Bu, çok zor koşullarda yapılan çok önemli bir bilimsel çalışma oldu. Kamuya açıklanacak olan iki raporu da dört gözle bekliyoruz" dedi.

DSÖ Genel Direktörü'nün aktardığına göre, bu haftanın başlarında Çin'in Wuhan kentindeki çalışmalarını bitiren uluslararası ekip, Avustralya, Danimarka, Almanya, Japonya, Hollanda, Katar, Rusya, İngiltere, ABD ve Vietnam'dan uzmanlardan oluşuyor. Ekipte ayrıca DSÖ uzmanları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nden uzmanlar da yer alıyor.

"Ekibin bazı üyeleriyle konuştuktan sonra, tüm hipotezlerin açık kaldığını ve daha fazla analiz ve çalışma gerektiğini doğrulamak isterim" diyen Ghebreyesus, bu çalışmaların bir kısmının bu görevin yetki alanı ve kapsamı dışında olabileceğine dikkat çekti. Ghebreyesus sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu görevin tüm yanıtları bulamayacağını her zaman söyledik ancak bu bize virüsün kökenlerini anlamaya yaklaştıran önemli bilgiler sağladı."

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı

DSÖ Genel Direktörü'nün açıklamasına göre bu görev, pandeminin ilk günlerini daha iyi anlama konusunda başarı elde etti, daha fazla analiz ve araştırma yapılacak alanları belirledi; DSÖ hâlâ cevaplanması gereken soruları cevaplamak için gereken bilgileri edinmek amacıyla çalışmaya devam edecek.

Editör: İRFAN KARSLI