Sağlık

DSÖ: Avrupa'da Kovid-19 nedeniyle can kayıpları 2022 yılının Mart ayına kadar 2,2 milyona ulaşabilir

KOPENHAG, 24 Kasım (Xinhua) -- Tahmin, bölgenin koronavirüs pandemisinden sert bir şekilde etkilendiği ve Eylül ayı sonund...

Abone Ol

KOPENHAG, 24 Kasım (Xinhua) --

Tahmin, bölgenin koronavirüs pandemisinden sert bir şekilde etkilendiği ve Eylül ayı sonunda günde 2 bin 100 olan ölüm sayısının 4 bin 200'e yaklaştığı sırada ortaya konuldu. Bölgedeki 53 ülke için Kovid-19'un neden olduğu can kayıplarının toplam sayısı şimdiden "1,5 milyon sınırını aşmış" durumda bulunuyor. DSÖ Avrupa için modelleme yapan Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'ne göre, "Kovid-19 bugün Avrupa ve Orta Asya'da bir numaralı ölüm nedeni" olarak görülüyor. DSÖ'nün bölgedeki hastanelere dair tahminleri de aynı derecede kötü durumda. Açıklamada, "Bugün ile 1 Mart 2022 arasında 25 ülkede hastane yataklarında yüksek veya aşırı baskı, 53 ülkeden 49'unda yoğun bakım ünitelerinde yüksek veya aşırı baskı olmasını bekliyoruz" denildi.

Basın açıklamasına göre, mevcut enfeksiyon dalgası üç ana faktörün sonucu olarak ortaya çıktı: Avrupa bölgesinde "Delta baskın" (Kovid-19'un yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantı) halde ve hiçbir ülke diğer varyantların yüzde birden fazlasını rapor etmiyor; bölgedeki "çok sayıdaki ülke" son zamanlarda kısıtlamaları gevşetme kararı aldı; ayrıca hala aşılanmamış veya aşıya bağlı koruması azalmış çok sayıda insan bulunuyor. Bölgedeki insanları dikkatli bir şekilde davranmaya ve aşı olmaya çağıran DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, "Çünkü hepimiz pandeminin istikrara kavuşması için kararlı adımlar atabiliriz" dedi.

Kluge, "2021 yılının sonuna yaklaşırken, son çare olan karantina ve okul kapanması önlemlerinden kaçınmak için kişisel koruyucu önlemler alıp aşıları yaptırarak elimizden gelen her şeyi yapalım" dedi. Kluge ayrıca insanları "standart aşı dozlarını olmak, önerildiğinde takviye dozunu olmak ve ayrıca önleyici tedbirleri normal rutinlerimize dahil etmek" anlamına gelen "aşıya pozitif yaklaşım" anlayışını benimsemeye çağırdı. Kluge, "Maske takmak, elleri yıkamak, kapalı alanları havalandırmak, fiziksel mesafeyi korumak ve dirseğinize hapşırmak, virüs üzerinde kontrolü sağlamanın ve toplumları ayakta tutmanın basit ve etkili yolları" diye ekledi.