Sağlık

DSÖ Avrupa: Gerekli Kovid-19 önlemleri alınarak okullar açık tutulmalı

Cuma günü Kopenhag'da yazılı bir basın açıklaması yapan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P. Kluge, "Geçen yıl milyonlarca çocuğun ve gencin eğitimini aksatan yaygın okul...

Abone Ol

Cuma günü Kopenhag'da yazılı bir basın açıklaması yapan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Henri P. Kluge, "Geçen yıl milyonlarca çocuğun ve gencin eğitimini aksatan yaygın okul kapanmaları, özellikle çocukların zihinsel ve sosyal gelişimine yarardan çok zarar verdi. Aynı hataları tekrarlayamayız" dedi. Son verilere göre, Ekim ayının üçüncü haftasında dünya çapındaki yeni vakaların yüzde 57'si DSÖ Avrupa Bölgesi'nde görüldü. DSÖ'nün diğer beş küresel bölgesinde Kovid-19 vaka sayılarında düşüş kaydedilirken, DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki ülkelerin yarısından fazlasında vaka oranlarında belirgin bir yükseliş gözlendi ve yeni vakalar tüm yaş gruplarında yüzde 18 arttı.

Dünya Sağlık Örgütü, vaka artışları üzerine, Atlantik'ten Pasifik Okyanusu'na kadar uzanan bölgedeki okulların korunması için ulusal ve yerel yönetimlerin acil müdahalede bulunduğunu belirtti. DSÖ'nün açıklamasında, "Toplam 45 ülke ve bölgede, enfeksiyon önleme ve kontrol yöntemleri uygulanarak okulların açık kalması ve yüz yüze eğitimin devam etmesi tavsiye edildi. Yedi ülke, ulusal veya bölgesel düzeyde okulların tamamen veya kısmen kapatılmasını tercih ederken iki ülke uzaktan eğitimi tavsiye etti" ifadeleri yer aldı. DSÖ Avrupa'ya göre, "çocukların eğitimine ara vermek başvurulan son çare olmalı."

Kluge, "Bilim siyasete üstün gelmeli ve özellikle de bazı ülkelerde virüsün yayılmasında artış görüldüğü şu sıralarda çocukların uzun vadeli çıkarları bir öncelik olarak kalmalı. Bu artışla başa çıkmak için okulları kapatmaktan daha etkili araçlarımız var" dedi. Bugüne kadar, DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 76 milyon Kovid-19 vakası ve 1,4 milyon can kaybı kayıtlara geçti.