Sağlık

DSÖ: 29 ülkede yeni bir Dikkate Alınması Gereken Kovid-19 varyantı tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 29 ülkede Kovid-19'un Lambda adı verilen yeni varyantının tespit edildiğini ve bu varyantın özellikle kaynağı oldu...

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 29 ülkede Kovid-19'un Lambda adı verilen yeni varyantının tespit edildiğini ve bu varyantın özellikle kaynağı olduğuna inanılan Güney Amerika'da görüldüğünü belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün haftalık güncellemesi sırasında, ilk olarak Peru'da tespit edilen yeni nesil Lambda'nın Güney Amerika'daki "yüksek yayılma" riski nedeniyle Pazartesi günü küresel olarak Dikkate Alınması Gereken Varyant olarak sınıflandırıldığı bildirildi. Yetkililer, Lambda'nın, Nisan 2021'den bu yana Kovid-19 vakalarının yüzde 81'inin varyantla ilişkili olduğu Peru'da yaygın olarak görüldüğünü bildirdi.

Peru'nun başkenti Lima'da bulunan bir caddede yürüyen yüz maskesi takmış bir kadın, 6 Mart 2020. (Fotoğraf: Renato Pajuelo/ANDINA /Xinhua )

Şili'de son 60 gün içinde bildirilen vakaların yüzde 32'sinde görülen yeni varyant, ilk olarak Brezilya'da tespit edilen Gamma varyantının ardından en sık görülen ikinci varyant oldu. Arjantin ve Ekvador gibi diğer ülkeler de yeni varyantın yüksek yaygınlıkta görüldüğünü teyit etti. DSÖ, yeni tip Lambda'nın bulaşma oranını artırabilecek veya virüsün antikorlara karşı direncini güçlendirebilecek mutasyonlar taşıdığını bildirdi.

Şili'nin başkenti Santiago'daki bir aşı merkezinde tek doz Kovid-19 aşısı hazırlayan bir hemşire, 25 Mart 2021. (Fotoğraf: Jorge Villegas/Xinhua)

Ancak eldeki kanıtların şimdilik çok sınırlı olduğunun altını çizen Cenevre merkezli örgüt, Lambda varyantını daha iyi anlamak için daha fazla çalışma gerektiğini belirtti. Dikkate Alınması Gereken Varyantlar, dünya genelindeki gazetelere manşet olan Endişe Verici Varyantların aksine, sağlık kuruluşları tarafından takip edilse de kamu sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiği henüz kanıtlanmamış olan varyantlar. Bunun en son örneği Delta varyantı. İlk olarak Hindistan'da tespit edilen varyant, 11 Mayıs 2021'e kadar Dikkate Alınması Gereken Varyant olarak sınıflandırıldı. Ancak dünya çapında hızla yayılması, DSÖ'nün Delta varyantını Endişe Verici Varyant sınıfına dahil etmesine neden oldu.