Dün akşamüzeri gelen vefat haberiyle tüm Türkiye’yi yasa boğan Doğan Cüceloğlu; 1938 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin 11. çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken annesinin vefatı ile “ölümle tanışan” ünlü psikolog, Ankara ve Kırklareli’de liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimi gördü.
Mezun olmasının ardından alanında uzmanlaşmak istedi ve ABD’nin Illinois Üniversitesi'nde Bilişsel Psikoloji doktorasını tamamladı. İletişim psikolojisinde uzmanlaşan, eğitim hayatını daima başarılarıyla taçlandıran Cüceloğlu, doktorasını tamamlayıp aldığı eğitimi kendi ülkesine faydalı olmak amacıyla kullanmak istedi ve ülkesine döndü.
Amerika'da doktora öğrencisiyken, kendisi gibi öğrenci olan Emily ile tanışıp evlendi ve 11 yıllık evliliğinden Ayşen, Timur ve Elif adlarında üç çocuğu oldu. İkinci evliliğini ise Yıldız Cüceloğlu ile yaptı.
Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen psikolog Boğaziçi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde çalıştı. Fulbright bursu ile Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde 1 yıl boyunca öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1980 ile 1996 yılları arasında Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde görev aldı.
1990 yılı itibariyle eserlerini “Türkçe” olarak yayınlamaya özen gösteren Cüceloğlu bilgi birikimini Türk insanının davranışları üzerine uzmanlaşmak yönünde kullanmayı seçti. 1996’dan beri Türkiye'deki öğrencilere, iş insanlarına, öğretmenlere ve ebeveynlere yönelik, salonları tıka basa dolduran birçok seminer ve konferans düzenledi.
Ülkesine fayda sağlamak için insan psikolojisi üzerine kendi kitaplarını miras bırakmakla yetinmeyen ünlü psikolog, aynı zamanda geriye yaklaşık 40 kadar İngilizce ve Türkçe bilimsel makale de bıraktı. “İnsanı Ararken” adlı kitabıyla kendi özgeçmişini de kaleme aldı.
Yaşamının 45 yılını psikoloji bilimine ve Türk insanına adayan Cüceloğlu’nun çocuklardan iş insanlarına kadar herkes için yazdığı diğer eserlerini de okuyarak, onun insan psikolojisi üzerine yaptığı çalışmaları inceleyebilir; bu sayede hem ufkunuzu genişletebilir hem de bu büyük ustaya saygınızı sunabilirsiniz.
Kitaplarının Bir Kısmı:
- İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog
- 'Mış Gibi' Yaşamlar
- ‘Mış Gibi’ Yetişkinler
- Var Mısın?
- Gerçek Özgürlük
- Öğretmen Olmak
- Yetişkin Çocuklar
- İyi Düşün Doğru Karar Ver
- Savaşçı
- İnsan İnsana
- Yeniden İnsan İnsana
- İçimizdeki Çocuk
- Geliştiren Anne-Baba
- Başarıya Götüren Aile
- Korku Kültürü: Niçin Miş Gibi Yaşıyoruz
- İletişim Donanımları: Keşkesiz Bir Yaşam İçin
- Evlenmeden Önce
- İnsan ve Davranışı: Psikolojinin Temel Kavramları
- İçimizdeki Biz
- Öğretmenim Bir Bakar Mısın?
- Damdan Düşen Psikolog
- Onlar Benim Kahramanım
- Bir Kadın Bir Ses: Türkiye’de Bir Kadının Varolma Savaşı
- Derviş’in Aklı
- İnsan İnsana Sohbetler