25 yıldır ilaç avcılarının odağında olan eleutherobin hammaddesinin nasıl üretildiğini bulmak için, bir adım daha ileri gidilerek yumuşak mercanın kimyasal salgılayan, DNA kodu çözüldü.
DNA kodunun çözülmesiyle, kanser karşıtı kimyasalın laboratuvar ortamında üretimi sağlandı.
California San Diego Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü tarafından ikinci araştırma grubuyla yapılan araştırmada da bağımsız olarak, mercanların ilişkili molekülleri sentezlediği gösterildi. İki araştırma da 23 Mayıs’ta Nature Chemical Biology dergisinde yayınlandı.
Yumuşak mercanlarda anti-enflamatuvar, antibiyotik vb. birçok ilaç bileşeni bulunuyor. Utah Üniversitesi’nden Doç. Dr. Eric Schmidt bu yeni yöntem sayesinde mercandaki bu bileşiklerin artık erişilebilir olduğunu belirtiyor.
Mercanlar potansiyel tedaviler için tek liman değil. Yılanlar, örümcekler gibi hayvanların taşıdığı bazı kimyasalların da iyileştirme özelliği olabiliyor. Fakat mercanlardaki bileşiklerin kendine has avantajları olduğunu belirtiyor, Schmidt.
Yırtıcı hayvanlardaki zehirli kimyasalların aksine, mercanlardaki kimyasallar onlardan diğer hayvanları uzak tutmak içindir. Yumuşak mercanlardaki kimyasallar kolayca yenip sindirilebiliyor. Bu bileşiklerden yapılacak ilaçlar kolayca hap haline getirilerek yutulabilir. ‘Bu kimyasalları bulmak oldukça zor olsa da bu maddeleri laboratuvarda üretmek çok daha kolay ve ilaç olarak içmek de kolay,’ diyor Schmidt.
Avustralya yakınlarında yaşayan nadir bir mercanın eleutherobin yani kanser karşıtı bir madde taşıdığı biliniyordu. Fakat bu maddenin mercanda yaşayan simbiyotik canlılar tarafından sentezlendiği düşünülüyordu. Son teknoloji kullanılarak mercanın DNA’sı aydınlatıldı ve nasıl eleutherobin ürettiği keşfedildi.
Eleutherobin, hücrelerin iskelet yapıyı bozuyor ve mercanlar bu maddeyi yırtıcılara karşı savunma amaçlı kullanıyor. Bununla beraber laboratuvarda yapılan çalışmalarda bileşiğin kanser hücreleri büyümesini engelleme potansiyeli olan bir inhibitör olduğu gösterildi.
Araştırmacılar mercan DNA’sındaki benzer bileşikler üreten bölgeleri araştırdı. Sonrasında mercandan gelen DNA bilgilerini izlemek üzere programlanan bir bakteri kullanarak, mercanın kanser ilacı ürettiği aşamalar taklit edildi.
Bu sayede yumuşak mercanların eleutherobin kaynağı olduğu gösterildi. Ayrıca bu bileşiğin laboratuvarda üretmenin mümkün olduğu gösterilmiş oldu. Çalışmalarında artık bileşiğin tarifine dair kayıp adımlara odaklanılarak, bu potansiyel ilacı büyük miktarlarda üretmek için gereken en iyi yol belirlenecek.
Araştırmacılar bu ilacın bir gün kanser hastalarının dertlerine derman olacağını düşünüyor. Araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve ALSAM Vakfı tarafından destekleniyor ve Nature Chemical Biology’de ‘Ancient defensive terpene biosynthetic gene clusters in soft corals’ adıyla yayınlandı.
(GerçekBilim)