Sağlık

Deneyler, Çin'in mRNA Kovid-19 aşısının güvenli ve etkili olduğunu ortaya koydu

BEİJİNG, 26 Ocak (Xinhua) SARS-CoV-2 diken proteini reseptör bağlama bölgesini kodlayan ARCoV adlı aşı, Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi, Suzhou Abogen Biosciences ve Yunna...

Abone Ol

BEİJİNG, 26 Ocak (Xinhua) SARS-CoV-2 diken proteini reseptör bağlama bölgesini kodlayan ARCoV adlı aşı, Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi, Suzhou Abogen Biosciences ve Yunnan merkezli Walwax Biyoteknoloji Limited Şirketi tarafından ortaklaşa geliştirildi. Araştırmacılar, faz 1 deneylerini 30 Ekim ile 2 Aralık 2020 tarihleri arasında Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou'da bir hastanede gerçekleştirdi. SARS-CoV-2 testi negatif çıkmış 18 ile 59 yaşları arasındaki toplam 120 sağlıklı yetişkin; randomize edilmiş, çift-kör ve plasebo kontrollü deneylere katıldı. Aşılama prosedürü iki aşı içeriyordu ve deneylerde 5 mikrogram, 10 mikrogram, 15 mikrogram, 20 mikrogram ve 25 mikrogram olmak üzere 5 farklı aşı miktarı değerlendirilmeye alındı.

Araştırmada 15 mikrogram olan dozların, en yüksek düzeyde nötralize edici antikor titresi ürettiği, bunun Kovid-19'a yakalanıp iyileşenlerin antikor titrelerinin yaklaşık iki katı olduğu ve aşının daha güçlü bağışıklık tepkisi geliştirdiği anlamına geldiği ortaya konuldu. Bu faz 1 deneylerinde kullanılan aşı adayı, kabul edilebilir bir güvenlik profili sergiledi ve katılımcılarda güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturdu. Araştırmaya göre aşılamadan sonraki 56 gün içinde herhangi bir ciddi yan etki bildirilmedi. Bu Çin aşısının etkinliğini test etmek üzere şu anda daha fazla katılımcıyla çok bölgeli bir faz 3 insan deneyi yürütülüyor. Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen iki mRNA aşısı acil kullanım onayı almış durumda. Çin, Yunnan eyaletinin Yuxi kentinde Aralık 2020'de mRNA aşısı imalatına yönelik bir tesis inşa etmeye başladı. Bu tesisin ilk aşamada yılda 120 milyon doz aşı üretmesi bekleniyor.