BEİJİNG, 28 Aralık (Xinhua) Merkezi Çin'in Hubei eyaletinin merkezi Wuhan'da bulunan Changjiang Daily gazetesinin haberine göre, bu yıl Eylül ayında gerçekleştirilen yedi saatlik deneyde, helyum balonla 30 bin metre yüksekliğe çıkarılan algler, 30 santigrat derecenin altındaki sıcaklıkta, ultraviyole ışık ile oksijen yokluğuna dört saat boyunca direndi. Çin Bilimler Akademisi Hidrobiyoloji Enstitüsü'ne bağlı araştırma ekibi, dört deneyi Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde ve kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde gerçekleştirdi.
Deneylerin alglerin dirençli olduğunu kanıtladığını belirten Hidrobiyoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Wang Gaohong, bu türlerin Mars yüzeyinde büyüyüp büyümeyeceği ya da hatta çoğalıp çoğalmayacağının öğrenilmesi için daha fazla deney yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Algler ilk başta ortaya çıkmaları sebebiyle kademeli olarak Dünya'nın çevresini değiştirdiği ve geliştirdi. Çin Yosun Bilimi Topluluğu Müdürü Liu Yongding, alglerin Dünya'daki türlerin kökeni ve evrimi için kritik önemde olduğunu düşünüyor.
Tüm yaşamın yüzde 30 ila yüzde 40'ını oluşturan algler, dünya biyosferinin istikrarının korunmasında önemli rol oynayan birincil üreticilerdir. Mars'taki koşulların Dünya'dakilere çok benzer olduğunu söyleyen Liu, alglerin insanların Kızıl Gezegen'i keşfinde de yararlı olabileceğini belirtti. Çin Jeoloji Üniversitesi akademisyeni Xiao Long da deneylerin algleri Mars'a götürmek için kritik önemde olması sebebiyle uzaydan gelen yoğun radyasyonun algler üzerindeki etkilerini test etmenin gerekli olduğunu ifade etti. "Mars atmosferindeki karbondioksit miktarı Dünya'dakinin birkaç katı" diyen Xiao, alglerin tükettikleri karbondioksiti oksijene çevirerek diğer türler için de yaşamı mümkün kıldığını belirtti.