HANGZHOU, 28 Aralık (Xinhua) Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde gün yüzüne çıkarılan 3 bin yıllık döküm atölyesinde bakır külçeler, kalıplar ve aletler keşfedilmesi, antik Çin'de bronzun nasıl döküldüğüne dair önemli bilgiler verdi. Tarihi Shang Hanedanlığı'na (M.Ö. 1600-1046) uzanan atölyenin kalıntıları, kısa süre önce Zhejiang'ın merkezi Hangzhou'nun Tiaotou köyü yakınında arkeologlar tarafından bulundu. Hangzhou Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, toplam kazı alanı 3 bin metrekare olan alandaki çalışmalara Temmuz 2020'de başlamıştı.

Enstitüden Lin Sen, tamamı bronz yapım süreciyle ilgili olan çok sayıda iyi korunmuş kalıp, bronz eşya, bronz külçe ve kömür kalıntısının gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Bakır külçelerin kaynağına dair bir ipucu olmadığını ifade eden Lin, buna rağmen Yangtze Nehri'nin orta kısımlarındaki bakır madenlerinden gelmiş olabileceklerini belirtti. Arkeologlar, kalıntılar arasında bronz baltalar, mızraklar ve oklar da buldu. Bu keşif, Shang Hanedanlığı'nda Çin'in orta bölümleri, Yangtze Nehri'nin orta ve alt kısımları ile diğer bölgeler arasındaki kültürel alışverişlere dair daha sonraki araştırmaların önünü açabilir.

Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi Büyüleyici Siçuan Yüksek Eğitim Sergisi İstanbul’da düzenlendi

Editör: İRFAN KARSLI