Bavarian Nordic isimli şirket, kapsid virüs benzeri parçacık (cVLP) teknolojisini kullanan ABNCoV2 aşısının ilk faz denemelerini başarıyla tamamladığını söyledi. Şirketin Başkan ve CEO'su Paul Chaplin, basın açıklamasında, "ABNCoV2 Kovid-19 aşımızın ilk insan denemelerinden, aşımızın halihazırda onay almış aşılardan daha güçlü ve daha fazla antikor seviyeleri üretebilme ve aynı zamanda olumlu bir güvenlik profili sağlama yeteneğini teyit eden olumlu sonuçlar elde ettiğimizi bildirmekten çok memnunuz" dedi.

Chaplin açıklamada, "Bu veriler, aşının dünya çapında bir hatırlatma aşısı olarak kullanım potansiyelini değerlendirmek üzere bu ay içerisinde planladığımız Faz 2 denemeleri için son derece cesaret verici" şeklinde konuştu. Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte geliştirilen deneme aşısı, Hollanda'da Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nde 45 gönüllü üzerinde test edildi. Araştırmacılar, aşının iki dozunu yaptıran gönüllülerin Kovid-19 geçiren hastalara göre 12 kata kadar daha fazla antikor seviyesine ulaştığını söyledi.

Bavarian Nordic, yeni aşının "Delta varyantı dahil olmak üzere endişe yaratan bütün SARS-CoV-2 varyantlarına" karşı etkili göründüğünü de bildirdi. Şirket, ayrıca aşının hem ilk hem ikinci dozların ardından bütün gruplarda iyi tolere edildiğini ve ciddi herhangi bir yan etkinin bildirilmediğini belirtti. ABNCoV2 aşısının 200'den fazla gönüllü üzerinde yapılacak faz 2 denemeleri, Almanya'da bu ay içerisinde başlayacak. Devlet Serum Enstitüsü'ne (SSI) göre halihazırda, Danimarka nüfusunun yüzde 73'ünden fazlası Kovid-19 aşılama sürecine başlamış bulunuyor. Tam aşı olanların oranı ise yüzde 59,5.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Editör: İRFAN KARSLI