Sağlık

Danimarka yapımı Kovid-19 aşı adayının insanlar üzerindeki testleri başlayacak

Bavarian Nordic CEO'su Paul Chaplin, "ABNCoV2 için ileri safhalardaki gelişmeleri destekleyen güçlü klinik öncesi sonuçlar bildirmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Abone Ol

Bavarian Nordic CEO'su Paul Chaplin, "ABNCoV2 için ileri safhalardaki gelişmeleri destekleyen güçlü klinik öncesi sonuçlar bildirmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.

İlaç şirketine göre, son aşı adayı denemeler sırasında hem Kovid-19'a hem de hastalıktan sonra gelen problemlere karşı etkili olduğunu gösterdi. Bir sonraki aşamada, Hollanda'da bulunan Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nde 42 sağlıklı yetişkinin katılımıyla Faz 1 ve 2 insan deneyleri gerçekleştirilecek.

İlk iki fazın aşının etkinliğini kanıtlaması durumunda, akabinde Faz 3 çalışması da yürütülecek. İlaç şirketi, yeni mutasyonların ortaya çıkışıyla beraber ABNCoV2 gibi yeni aşıların geliştirilmesi ihtiyacının zaruri olduğunu kaydetti.

Chaplin, "Halihazırda birçok aşı onay almış ve pandemiyle mücadele için kullanılıyor olsa da, hastalığın yeni varyantlarına karşı sağladıkları korumanın uzunluğu ve kapsamı bilinmiyor. ABNCoV2, yeni nesil Kovid-19 aşılarının geliştirilmesine önem vermeye devam edilmesine yönelik ihtiyacın altını çiziyor" ifadesini kullandı.

Bavarian Nordic aşısı, Avrupa Birliği'nin araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020'nin finansmanı ve desteğiyle PREVENT-nCoV isimli bir şirketler ve üniversiteler konsorsiyumu tarafından geliştirildi.

Horizon 2020, Kovid-19'a karşı hızlı şekilde aşı geliştirilmesi konusunda yatırım yapıyor. Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, artan sayıda ülkede halihazırda onay alınmış koronavirüs aşılarıyla aşılama devam ediyor.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mart'ta yayınlanan bilgiye göre, dünya genelinde 261 aşı adayının geliştirme süreci hala devam ederken, bunlardan 79'u klinik deneme aşamasında bulunuyor.