WİNDHOEK, 7 Mart (Xinhua) -- Namibya, sayılarındaki artış ve güney Afrika ülkesinde fllerin dahil olduğu insan-yaban hayatı çatışması vakalarının çoğalması nedeniyle koruma çabalarının bir parçası olarak müzayedede satılan 37 flden 22'sini Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ihraç etti.

İran'daki maden patlamasında ölü sayısı 51'e yükseldi İran'daki maden patlamasında ölü sayısı 51'e yükseldi

Namibya Çevre, Ormancılık ve Turizm Bakanlığı Sözcüsü Romeo Muyunda, Pazar günü elektronik posta aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Filler Cumartesi sabahının erken saatlerinde BAE'ye ulaştı ve zayıf görünen bir dişi dışında gayet iyi oldukları bildirildi. Açık artırmaya çıkarılan fllerin tamamı ihaleye katılan Namibyalılara satılmştı, bu nedenle fllerin ihraç edilmesi bakanlığın aldığı bir karar değildi" dedi.

Fil popülasyonundaki artışın insanlar ile büyük memelileri de içeren yabani hayvanlar arasındaki çatışmaların artmasıyla sonuçlandığını söyleyen Muyunda, bunun da fller ile gergedanlar gibi yüksek değerdeki türleri korurken insanların yaşam alanlarına girdiklerinde yarattıkları tehlikeyi de yönetmek arasında denge kurma sorumluluğu bulunan bakanlık üzerinde baskı yarattığını ifade etti.

Namibya'nın Omaruru kentindeki filler, 5 Nisan 2021. (Fotoğraf: Kaula Nhongo/Xinhua)

Ülkede 2019-2021 yılları arasında 960 kez mahsül zararı kaydedildiğini ve bunun 923'üne fllerin sebep olduğunu belirten Muyunda, dört kişinin fl saldırılarında hayatını kaybettiğini belirtti ve ortak kullanım alanlarındaki insanların çoğunluğunun hayatta kalabilmek için küçük ölçekli tarımla geçindiğini, herhangi bir zararın onları derinden etkilediğini de sözlerine ekledi.

Namibya, Aralık 2021'de 170 "yüksek değerli" vahşi fli satışa çıkardı ve şimdiye kadar bunlar arasında 37 tanesi yakalanan 57 fl açık artırmayla satıldı. Yakalanan fllerden 15'i ülke içinde sahiplendirilirken, diğer 22'si de ihraç edildi. Kalan 20 fl hala yakalanmayı bekliyor.

Editör: İRFAN KARSLI