YORBA LİNDA, 26 Şubat (Xinhua) ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyindeki Richard Nixon Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Qin, "Çin-ABD ilişkileri çetin mücadele gerektiren Amerikan futbolu gibi olmamalı. Hücum veya savunma takımı, kale çizgisini son sürat geçip gol atma, oyun kurucunun pas atmasını engelleme olmamalı" dedi. Bundan 50 yıl önce Nixon, 1949'da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk ABD başkanı olmuş ve bu ziyaret Çin-ABD ilişkilerinin normalleşmesinin temellerini atmıştı. Qin, Nixon'ın pragmatik diplomasisinin 50 yıl önce Çin'e yaptığı tarihi ziyarette doruk noktasına çıktığını ve onun bıraktığı mirasın olağanüstü stratejik vizyon, muazzam siyasi cesaret ve istisnai diplomatik zeka dahil olmak üzere birçok konuda bugün hala önemli bir referans işlevi gördüğünü söyledi. Qin, "(Nixon'ın) ziyareti birbirine saygı, ortak zemin aranması ve ülkelerimiz arasındaki farklılıkların korunmasını öne çıkaran tam bir klasik diplomasi örneğidir" diye konuştu.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çatışma, düşmanlık veya küskünlük durumunda kalmalarının kesinlikle imkansız olduğuna işaret eden Qin, bu durumlardan herhangi birinin her iki ülkeye ve dünyaya tahammül edilemez zararlar vereceğini belirtti. Qin, ABD-Çin ilişkilerinin yeni bir tarihi dönemece geldiğinin altını çizerek iletişim ve diyaloğun farklılıkları çözüme kavuşturmak için akıllı bir seçim, karşılıklı güveni oluşturmak için doğru bir yöntem ve hatalı kararları azaltmanın etkin bir yolu olduğunu ifade etti. Qin, iki tarafın farklılıkları akılcı ve yapıcı bir yolla yönetmeleri ve sorun yaratmamaları veya farklılıkları büyütmemeleri gerektiğini söyledi. Rekabet için kurallar bulunması gerektiğini söyleyen Qin, Shanghai Bildirisi ile diğer iki Çin-ABD ortak bildirisinin iki tarafın uyması gereken kurallar olduğunu sözlerine ekledi. Qin, Tek-Çin ilkesinin Çin-ABD ilişkileri için sarsılmaz bir siyasi temel ve ihlal edilmemesi gereken bir kırmızı çizgi olduğunu vurguladı. Çin büyükelçisi ABD'den, Tayvan konusundaki taahhütlerini yerine getirmesini, "Tayvan'ın bağımsızlığını" isteyen ayrılıkçı güçlere karşı koymasını ve onları kontrol altında tutmak için Çin ile birlikte çalışmasını istedi. Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger da anma törenine bir video mesajla katıldı. Kissinger, video mesajında, Nixon'ın 1972 yılında Çin'e yaptığı tarihi ziyaretin zeminini hazırlamak için yaptığı gizli Çin ziyaretine değindi.

Editör: İRFAN KARSLI