BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 26 Şubat (Xinhua) Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun Cuma günü yaptığı açıklamayla, BM Güvenlik Konseyi'nin atacağı herhangi bir adımın, Ukrayna krizinin çözümüne gerçek anlamda destek olması gerektiğini söyledi. Zhang, ABD ve diğer bazı ülkeler tarafından hazırlanan Ukrayna hakkındaki karar tasarısının konseyde reddedilmesinin ardından, "Atılacak herhangi bir adım, ateşi körüklemek yerine krizin çözümüne gerçek anlamda destek olmalıdır" ifadelerini kullandı. Temsilci, "Eğer uygun şekilde ele alınmazsa ya da bilinçsizce baskı yapılır ve yaptırımlar uygulanırsa bu durum, daha fazla can ve mal kaybına, daha karmaşık ve kaotik durumlara ve farklıların giderilmesinde daha büyük zorluklara yol açabilir" diye konuştu. Çin'in, Ukrayna'daki duruma ilişkin son gelişmeler hakkında derin kaygı duyduğunu dile getiren Zhang, şu anda durumun, Çin'in görmek istemediği bir noktaya evrildiğini kaydetti.

Çin'in pozisyonunu her zaman ilgili konunun esesına göre belirlediğine değinen elçi; Çin'in tüm ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerinin ortak olarak sürdürülmesi gerektiğini savunduğunu sözlerine ekledi. Zhang, "Bizler her zaman tüm tarafları, eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde barışçıl yöntemlerle birbirlerinin kaygılarını giderecek makul çözümler aramaya çağırıyoruz. Diplomatik çözüme yönelik tüm çabaları memnuniyetle karşılayıp teşvik ediyoruz ve sorunu müzakereler yoluyla çözme konusunda Rusya Federasyonu ile Ukrayna'yı destekliyoruz" dedi. Zhang, geçen hafta Güvenlik Konseyi'nin iki acil toplantı yaptığına ve tarafların mevcut durum hakkındaki pozisyon ve kaygılarını tamamen ortaya koyduğuna dikkat çekti. Elçi, "Şu anda son derece karmaşık ve hassas bir durumla karşı karşıya olan Güvenlik Konseyi, gerekli tepkiyi vermelidir. Aynı zamanda bu tepki, son derece ihtiyatlı olmalıdır" ifadelerini kullandı. Zhang, Ukrayna konusunun uygun şekilde çözüme kavuşturulamaması halinde "barışçıl çözüm kapısı tamamen kapanabilir ve nihayetinde çok sayıda masum insan bunun kurbanı olur" diye konuştu. Zhang, "Geçmişteki son derece acı veren deneyimlerden derin dersler çıkarmak zorundayız.

Bu yüzden Çin, şu an için oylamada çekimser kalmıştır" diye ekledi. Ukrayna konusunun bugün ortaya çıkan bir şey olmadığını ve mevcut durumun birdenbire meydana gelmediğini vurgulayan Zhang, uzun bir süredir birbiriyle etkileşim halinde olan bir dizi faktörün bunda rol oynadığını ifade etti. "Çin, ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik vizyonunu savunmaktadır" diyen Zhang, bir ülkenin güvenliğinin, diğerlerinin güvenliğinin pahasına sağlanamayacağını ve bölgesel güvenliğin, askeri blokların güçlendirilmesi ve hatta genişletilmesine dayanmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulması gerektiğini ifade eden Zhang, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün birbiri ardına beş kez doğuya doğru genişleme hamlesi yaptığı dikkate alınacak olursa Rusya'nın meşru güvenlik taleplerine dikkat edilmesi ve uygun şekilde ele alınması gerektiğini dile getirdi. Zhang; Ukrayna'nın, büyük güçler arasındaki çatışmada bir ileri karakol değil, Doğu ile Batı arasına bir köprü işlevi görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Zhang, Çin'in güçlü şekilde ilgili tüm tarafları en üst düzeyde itidalle hareket etmeye, gerilimleri hafifletmeye ve sivil can kayıplarını önlemeye çağırdığını dile getirdi. Elçi, "Ukrayna krizinin nihai şekilde çözüme kavuşturulması için Soğuk Savaş zihniyetinin terk edilmesi, tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının tam olarak dikkate alınması ve dengeli, etkin ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizmasının kurulmasına yönelik müzakereler yapılması gerekmektedir" diye konuştu. Zhang; Çin'in, tüm tarafları diplomatik müzakere ve siyasi uzlaşma yörüngesine girmeye, samimiyet ve iyi niyet sergilemeye, siyasal bir karar almaya ve Ukrayna konusunun kapsamlı çözümüne yönelik diyalog ve istişarelerde bulunmaya çağırdığını kaydetti. Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki durumun yakın zamanda tırmanmasından bu yana çok sayıda acil durum toplantısı yaptı. Bu toplantıda yapılan oylamada ABD ve diğer Güvenlik Konseyi üyeleri karar lehine oy kullanırken Rusya, kararı veto etti. Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise oylamada çekimser kaldı.

Editör: İRFAN KARSLI