BEİJİNG, 19 Ocak (Xinhua) -- Science and Technology Daily tarafından Salı günü bildirildiğine göre, bu yeni türün gen düzenleme yoluyla yetiştirildiği proje, Çin Balıkçılık Bilimleri Akademisi'ne (CAFS) bağlı Heilongjiang Nehir Balıkçılık Araştırma Enstitüsü'nden bir araştırma grubu tarafında yürütüldü ve yakın zamanda uzmanlarca onaylandı.

Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

Sazangiller familyasına ait olan sazan balığı, yumuşak eti ve hoş lezzetiyle ünlü. Ama etin içindeki temizlenemeyecek kadar küçük olan intermüsküler kılçıklar, balık yendiğinde kolaylıkla boğaza takılabiliyor ve endüstriyel işlemeyi zorlaştırıyor. Araştırma grubu, 1.600'ü aşkın ilişkili aday üzerinde çalışarak intermüsküler kılçıkların gelişimini kontrol eden ana geni belirledi ve gen düzenleme teknolojisini kullanarak bu yeni türün nesillerini yetiştirdi. 2021 yılında grup, yeni genetik özellikleri yavrularına aktarabilen ve normal sazan gibi gelişim gösteren bir nesil yetiştirmeyi başardı.

CAFS ve Çin Bilimler Akademisi gibi kurumlardan uzmanlar, bu gelişmenin sazangiller familyasının kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir atılım olduğunu söyledi. Uzmanlar; bu gelişmenin, yenilebilir tatlısu başlıklarındaki küçük kılçıklar sorununu çözmeye yardımcı olacağı ve su ürünlerinin gelecekteki tüketimine büyük etki yapacağı konusunda umutlu.

Editör: İRFAN KARSLI