Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Wuhan Botanik Bahçesi'ndeki araştırma ekibinin verdiği bilgiye göre, yeni keşifler arasında Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde yer alan Liziping Doğa Koruma Alanı'nda bulunan eşsiz bir cam güzeli türü de var. Araştırma ekibi, Impatiens longiloba ve Impatiens siculifer'e benzeyen yeni türün alt çanak yapraklarının ağız tepesindeki başak kılçığıyla onlardan ayrıştığını söyledi. Mahmuzu alta doğru kıvrılan ya da halka şeklini alan yeni türün yumurta-elips şekilli alt taç yaprağı da üst çanak yapraklardan iki kat daha uzun. Bitki, yeni bir tür olarak nitelendirildi ve morfolojik karakteri uyarınca Impatiens longiaristata olarak isimlendirildi.

Diğer iki cam güzeli türü de 2012-2020 yılları arasında Çin'in orta kısımlarındaki Hunan eyaletinin Longshan ilçesinde keşfedilmişti. Botanik bahçesinden araştırmacılar, bu projede Hunan Normal Üniversitesi'nden meslektaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışmıştı.

Yeni bulunan türlere Impatiens longshanensis ve Impatiens lihengiana isimleri verildi. Bitkilerden biri kökeniyle ilişkili şekilde isimlendirilirken, diğerinin ismi ise ünlü Çinli botanikçi Li Heng'i onurlandırmak için verildi. Yeni sınıflandırılan bitkilerin Çin'deki cam güzeli türlerinin zenginliğine katkıda bulunması bekleniyor. Dünya genelinde an itibarıyla binden fazla cam güzeli türü var. Bu türlerin yaklaşık 290 tanesi Çin'de kayıt altına alındı.

Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı Rusya Ukrayna'da yaşlı bakım evini vurdu: 1 ölü, 13 yaralı

Editör: İRFAN KARSLI