Bilim ve teknoloji

Çinli bilim insanları kendini tamir edebilen kumaş geliştirmek için bakterileri kullanıyor

BEİJİNG, 22 Aralık (Xinhua) -- Nature Chemical Biology dergisinde Çarşamba günü yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, hidrosol benzeri bir kumaş yapmak için iki tür mühend...

Abone Ol

BEİJİNG, 22 Aralık (Xinhua) -- Nature Chemical Biology dergisinde Çarşamba günü yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, hidrosol benzeri bir kumaş yapmak için iki tür mühendislik bakterisini belirli oranlarda birleştirdi. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Shenzhen'deki ileri teknoloji enstitülerinde çalışan araştırmacılar, bir bakterinin zarına antijen parçası ve diğer bakteriye de antikor parçası tutturdu.

Çalışmaya göre, antijen ve antikor parçaları birbirine yapışabiliyor ve bu da kumaşın yırtıldığında hızlı şekilde kendini tamir etmesine imkan sağlıyor. Malzemenin kendini hızlı şekilde tamir edebilmesinden yararlanan araştırma grubu, insan vücudundaki biyoelektrik ve biyomekanik sinyalleri tespit edebilen giyilebilir sensörler yarattı.

Çalışma, sündürülebilen kumaşın elektrik iletkenliğinin tekrarlanan esneme ya da kıvrılma hareketleri sırasında istikrarlı kaldığını ve böylece kaslardan gelen elektrik sinyallerini doğru şekilde yakalayabileceğini ve kıyafeti giyen kişinin hareket niyetini de anlık olarak değerlendirebileceğini ortaya koydu. Çalışmaya göre bu malzeme temel alarak üretilen giyilebilir cihazlar, yapay uzuvları ve dış iskeletleri geleneksel sensörlere göre daha etkili şekilde kontrol edebilir. Bilim insanları aynı zamanda malzemenin pestisitleri toksikliği düşük kimyasallara ayrıştırmasını sağlayan belirli katalizörlere sahip bir bakteri de geliştirdi.