Sağlık

Çinli bilim insanları antibiyotiklere dirençli bakterilerle mücadele başvurulabilecek bir strateji geliştirdi

BEİJİNG, 23 Aralık (Xinhua) -- Science Translational Medicine dergisinde Perşembe günü yayınlanan çalışmada, patojenik Gram-negatif bakterilere karşı çeşitli antibiyotiklerin...

Abone Ol

BEİJİNG, 23 Aralık (Xinhua) -- Science Translational Medicine dergisinde Perşembe günü yayınlanan çalışmada, patojenik Gram-negatif bakterilere karşı çeşitli antibiyotiklerin akışını ve etkinliğini artırabilen glutamin adı verilen kristalize olmuş bir amino asitten bahsediliyor.

Sut Yat-sen Üniversitesi'nden bilim insanları glutaminin, çok sayıda antibiyotiğe direnç gösterebilecek üropatojenik E.coli'yi baskıladığını tespit ettiler. Bununla birlikte fareler üzerine yapılan bir deney glutaminin, hücre zarlarını daha geçirgen hale getirdiği ve böylece antibiyotiğin mikrobun hücrelerine akışını harekete geçirip bakteriyi savunmasız bıraktığını gösterdi.

Bilim insanları, glutaminin yaygın olarak kullanılan dört tip antibiyotiğin öldürme yeteneğini güçlendirdiğini buldu. Ayrıca glutaminin, antibiyotik direncini azaltan nükleozidlerin üretimini kolaylaştırabileceği de tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, antimikrobiyal direnci, insanlığın karşı karıya olduğu en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidinden biri olarak ilan etmişti. Bulgular, kronik ve çoklu ilaca dirençli bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi için etkili yaklaşımların geliştirilmesine dair önemli ipuçları veriyor.