Bilim ve teknoloji

Çinli bilim insanı: Çin'in 2030'dan önce Ay'a insanlı iniş gerçekleştirmesi mümkün

BEİJİNG, 6 Aralık (Xinhua) Geçtiğimiz günlerde Çin devlet televizyonu CCTV'ye konuşan Ye Peijian, "Benim düşünceme göre, aya insanlı iniş için teknolojik araştırmalar devam et...

Abone Ol

BEİJİNG, 6 Aralık (Xinhua) Geçtiğimiz günlerde Çin devlet televizyonu CCTV'ye konuşan Ye Peijian, "Benim düşünceme göre, aya insanlı iniş için teknolojik araştırmalar devam ettiği ve ülke (amaca ulaşmak için) kararlılığını koruduğu sürece, Çin'in 2030'dan önce insanları aya indirmesi tamamen mümkün" dedi. Derin uzay araştırmaları konusunda uzman bilim insanı Ye, uzay araştırmalarının sadece bir bilim meselesi olmadığını, aynı zamanda bir ulusun geleceği ile ilgili bir mesele olduğunu vurguladı. Ye, "Uzay teknolojisinde lider ülkeler çeşitli alanlarda ileri teknolojilere sahip.

Dolayısıyla uzay teknolojisi, başka açılardan bu teknolojileri besleyebilecek bir alan" tespitinde bulundu. Geçen sene, Çin'in Chang'e-5 göreviyle, yaklaşık 1.731 gram ağırlığındaki ay örnekleri dünyaya getirildi; bunlar 40 yılı aşkın bir süre sonra getirilen ilk ay örnekleri oldu. Çinli araştırmacılar Ay örneklerini analiz ettikten sonra, geçtiğimiz Ekim ayında, en genç ay taşının yaklaşık 2 milyar yaşında olduğunu ve bunun, Ay'ın volkanik faaliyetlerinin "ömrünü" bilinenden 800-900 milyon yıl daha fazla uzattığını açıkladı. Ye, Ay'ın tarihine dair bu keşfin, Çin'in uluslararası toplumdaki konumunu geliştirme çabalarının son örneği olduğunu söyledi. Ay ve Mars'tan sonra, Çin'in derin uzay araştırmalarındaki bir sonraki hedefinin bir asteroit görevi olabileceğini belirten Ye, ekibinin halihazırda asteroit araştırmaları üzerinde çalıştığını bildirdi.