Bilim ve teknoloji

Çinli astronotlar uzayda nasıl sağlıklı kalıyor?

Astronotlar, yerçekimsiz ortamda yaşamanın olumsuz etkilerini azaltmak için egzersiz yapıyor, sağlıklı besleniyor ve düzenli olarak genel sağlık kontrolünden geçiyor. Bilim in...

Abone Ol

Astronotlar, yerçekimsiz ortamda yaşamanın olumsuz etkilerini azaltmak için egzersiz yapıyor, sağlıklı besleniyor ve düzenli olarak genel sağlık kontrolünden geçiyor. Bilim insanları yerçekimsiz ortamın hem kasları hem de kemikleri zayıflattığını ve kasların zayıflamasının kemiklerin zayıflamasını hızlandırdığını keşfetmişlerdi. Tianhe'nin egzersiz alanında üç astronot, kalori yakmak ve güç artırma antrenmanı yapmak için bir koşu bandı, bir kondisyon bisikleti ve direnç bantlarını kullanabiliyor.

Çin'in insanlı uzay programının astronot sistemlerinin baş tasarımcı yardımcısı Li Yinghui, üç astronotun fiziksel koşullarına göre hazırlanmış kişiselleştirilmiş günlük egzersiz programları olduğunu söyledi. Li, astronotların halen her gün, azami güçlerinin yüzde 60 ila 80'i arasında bir seviye gerektiren orta yoğunlukta egzersiz yaptıklarını söyledi. Egzersizin yoğunluğunun uzayda geçirecekleri süre ilerledikçe kademeli olarak artacağını kaydeden Li, "yerçekimsiz ortamın olumsuz fizyolojik etkilerine ancak bu yolla direnebilirler" dedi.

Astronot sistemlerinin baş tasarımcı yardımcısı Liu Weibo, astronotların ayrıca kaslarındaki sinirleri uyarmak, kasların işlev ve gücünü korumanın yanı sıra kas erimesinin önüne geçmek için "Nöromüsküler Elektrikli Stimülatör" adı verilen bir cihazı kullanacaklarını söyledi. Dünyadaki uzmanlar cihazı astronotların genel durumuna göre ayarlayabiliyor. Liu'ya göre genel sağlık kontrolü kabininde onlarca medikal cihaz kullanıma hazır bulunuyor. Astronotlar her dört ya da beş haftada bir düzenli olarak ultrason muayenesi ve tam kan sayımı dahil olmak üzere genel fiziksel sağlık kontrolünden geçiyor.

Astronotlar için sağlıklı bir beslenme programı da tasarlandı. Temel besinler, temel nitelikte olmayan besinler, et ve sebzeler dahil olmak üzere 120'den fazla yüksek kaliteli ve iştah açıcı uzay yemeği çeşidi arasından seçim yapabiliyorlar. Çin 17 Haziran'da insanlı uzay aracı Shenzhou-12'yi fırlatmış, üç astronotu üç aylık bir görev için uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe'ye göndermişti.