Astronotlar, Dünya'daki insanlarla aynı kişisel hijyen ihtiyaçlarına sahip ancak yerçekimsiz ortam nedeniyle bu ihtiyaçlarını farklı şekillerde gideriyor. 23 Haziran'da yayınlanan bir video, astronotların güne nasıl başladığını gösteriyor. Tang Hongbo kendisini temizlemek için yüz mendili kullanıyor, diş macununu doğrudan ağzına sıkıyor ve dişlerini fırçaladıktan sonra yutuyor. Çin'in insanlı uzay programı astronot sisteminin baş tasarımcısı Huang Weifen, astronotların Dünya'daki gibi duş yapmalarının imkansız olduğunu söylüyor. Huang'a göre, astronotlar bedenlerini temizlemek için ıslak havlular kullanıyor.

Saçlarını yıkamak içinse duş bonesi takıp durulama gerektirmeyen şampuanla saçlarına masaj yapıyor ve havluyla kuruluyorlar. Huang, astronotların uzayda yaşamak için yoğun bir eğitimden geçirildiğine işaret ederek kendi kendilerine saç ve sakal traşı olabileceklerini belirtiyor.

Üç astronot uzaya gönderilmeden önce bir söyleşide konuşan Nie Haisheng, Tang Hongbo'yu göstererek, "Berberim hemen yanımda" demişti. Nie, uzayda birbirlerinin saçlarını keseceklerini belirterek bunun pratiğini defalarca yaptıklarını söyledi. Saç traş makineleri, negatif basınç üreterek kesilen saçları içine çeken elektrikli süpürge benzeri bir alete bağlı bulunuyor. Astronot sisteminin baş tasarımcı yardımcısı Liu Weibo, üç astronotun uzayda çamaşır yıkamadıklarını, bunun yerine tek kullanımlık giysiler kullandıklarını söyledi.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Çinli bilim insanları astronotların uzayda ürettikleri idrar, nefes ve teri geri dönüştürerek su üreten bir sistem geliştirdiler. Bu sistem, üç astronotun yörüngede geçirecekleri altı aylık sürede 100 milyon yuana (yaklaşık 15,5 milyon ABD doları) kadar tasarruf sağlayabilecek. Liu gazetecilere verdiği demeçte, "yörüngedeki en değerli şey su" dedi.

Liu deterjanın yanı sıra deri üzerindeki kalıntı ve bedenden çıkan kirler nedeniyle suyun geri dönüşümünün oldukça zor olacağına işaret etti. Liu, düzenli olarak değiştirilen ve atılan tek kullanımlık giysilerin suyla yıkamaya oranla çok daha ucuza mal olduğunu hesapladıklarını ve doğruladıklarını söyledi. Liu, astronotların giysilerini ihtiyaca göre değiştirdiklerini açıkladı. En sık değiştirilen giyim eşyasının iç çamaşırı olduğunu belirten Liu, uzun kollu tişört ve çorapların daha az sıklıkla değiştirildiğini, astronot üniformalarının ise her ay değiştirildiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI