Bilim ve teknoloji

Çinli araştırmacılar yüksek kontrastlı görüntü için yeni fotonik çip geliştirdi

HEFEİ, 7 Aralık (Xinhua) Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, örnek substrat olarak özel açısal iletimli bir düzlemsel fotonik çip kullanıldığında, standar...

Abone Ol

HEFEİ, 7 Aralık (Xinhua) Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, örnek substrat olarak özel açısal iletimli bir düzlemsel fotonik çip kullanıldığında, standart aydınlık alan mikroskopisinin bir deney düzeneğinde hem karanlık alan hem de toplam iç yansıma (TIR) sağlayabileceğini buldular. Aydınlık alan mikroskopisi, parlak bir fonda karanlık bir görüntü yaratmak için ışık ışınlarını kullanan en basit optik mikroskopilerden biri. Ancak, aydınlık alan mikroskopisi, ışığı az absorbe eden örneklerde düşük kontrast ile odak dışı maddelerin bulanık görüntüsü nedeniyle düşük çözünürlük gibi sınırlılıklara sahip.

Karanlık alan mikroskopisi ve TIR mikroskopisi düşük kontrast sorununu çözebilseler de bunlar, ölçülerinin büyüklüğü sebebiyle birleştirmesi ve çalıştırması güç olan karmaşık optik elemanlara ihtiyaç duyar. Yeni düzlemsel fotonik çip, karanlık alan veya TIR aydınlatması yaratmak için büyük bir ışık toplayıcıya (mercek) veya özel bir objektife duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Nature Communications isimli dergide yayınlanan araştırma makalesine göre, yeni çip birçok işe uygun ve kompakt mikroskopların geliştirilmesi için minyatürize edilmiş yüksek kontrastlı bir görüntüleme cihazı olarak işlev görebilir. Araştırma ekibine başkanlık eden ve aynı zamanda Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde profesör olan Zhang Douguo, fotonik çipin basit bir yapıya sahip olduğunu, kolayca entegre edilebildiğini, maliyetinin düşük ve çalıştırmasının kolay olduğunu söyleyerek çipin hem havada bulunan hem de sıvı bir ortamdaki canlı hücrelerde bulunan örneklerin görüntüsünün elde edilmesinde kullanılabileceğini söyledi.