Ancak Hua'yı sıradan bir üniversite öğrencisinden ayıran bir özelliği var - o, Çin'in kendi içinde geliştirilen geniş ölçekli bir yapay zeka (AI) sistemi tarafından desteklenen ilk sanal öğrenci. Hua, Weibo'daki ilk vlog paylaşımında "'Doğduğum' günden beri edebiyata ve sanata düşkünüm" dedi. Hua Zhibing'in vlog'daki görüntüsü, sesi ve arka plan müziğinin yanı sıra yaptığı resimler de, Wudao 2.0 adlı rekorlara imza atan bir yapay zeka modelleme sistemi üzerinde geliştirildi. Wudao 2.0'ın tanıtımı, 1 Haziran'da 2021 Beijing Yapay Zeka Akademisi (BAAI) Konferansı'nda yapıldı.

Hua Zhibing'in önde gelen geliştiricilerinden biri olan, BAAI Direktör Yardımcısı ve Tsinghua Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Profesörü Tang Jie'ye göre, WuDao 2.0, karşılıklı konuşmayı simüle etmek, şiir yazmak ve resimleri anlamak için 1,75 trilyon parametre kullanarak Google'a ait Switch Transformer'ın 1,6 trilyon parametrelik önceki rekorunu kırdı.

Tang konferansta, "WuDao 2.0, Çin'deki trilyon ölçekli ilk model ve dünyanın en büyüğü" dedi. Tang, Wudao 2.0'ın eğitim öncesi model alanındaki dokuz değerlendirme görevinde mükemmel sonuçlar elde ettiğini ve şiir ve beyit oluşturma, metin özeti çıkarma, soruları yanıtlama ve resim yapma alanlarında Turing testini geçmeye yakın olduğunu söyledi.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Bir bilgisayar yeterli sayıda insanı kendisinin bir makine değil de bir insan olduğuna inanmaya ikna ettiğinde, bilgisayar zekasının testi "geçtiği" söyleniyor. BAAI, Çin'in ilk büyük ölçekli akıllı model sistemi olan Wudao 1.0'ı 20 Mart'ta piyasaya sürmüştü. Wudao 2.0'a gerekli olan araştırma ve geliştirme için Çin genelinde, Çin yapay zeka akademi ve endüstri çevrelerinden yapay zeka alanında çalışan en üst düzey 100'den fazla bilim insanı bir araya geldi.

Wudao 2.0'ın temel algoritmasına, Çin'in kendi geliştirdiği süper bilgisayar platformunda model eğitimi verildi. Tang'a göre Wudao 2.0'ın hedefi, makinelerin insanlar gibi düşünmelerini, evrensel yapay zekaya doğru ilerlemelerini ve geliştiricilerin bir yapay zeka uygulama ekosistemi oluşturmasını sağlamak. Herhangi bir araştırmacı ya da kuruluş, tahmin modelini ücretsiz olarak kullanmak için başvuru yapabiliyor.

Tang, Hua Zhibing'in eğitiminin, teknoloji şirketleri Zhipu.AI ve Xiaoice ile birlikte BAAI'ın ortak çabaları sonucu başarıldığını belirtti. Hua Zhibing vlog'unda şunları söyledi: "Doğumumla ilgilenmeye başladım. Nasıl doğdum? Kendimi anlayabilir miyim?" Sanal öğrenci, Tang'ın gözetimi altında çalışacağını ve mantıksal akıl yürütme yetenekleri gibi alanlarda her gün öğrenmek ve kendini geliştirmek için zamanla yarıştığını söyledi.

Tang'a göre, sanal öğrencisi ortalama gerçek bir insandan daha hızlı büyüyecek ve öğrenecek. Bu yıl altı yaşa eşdeğer bir seviyede öğrenmeye başlarsa, bir yıl içinde on iki yaş seviyesinde olacak. Tang, Hua Zhibing'in şu anda tam olarak sıradan öğrenciler gibi çalışıp yaşayamadığını, ayrıca duygusal sorunlar da yaşamayacağını söyledi. Tang "Hua'nın önce yeteneklerini geliştirmesini ve ardından akıl yürütme ve duygusal etkileşimde atılımlar yaşamasını umuyoruz" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI