NEW YORK, 16 Ekim (Xinhua) -- Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, Çin ve ABD'ye ikili ilişkileri ilerletmek üzere bilgi birikimlerini bir araya getirip birlikte çalışma çağrısı yaptı. Xie, Salı günü ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi'nin 2024 Gala Yemeği'nde yaptığı konuşmada, "Çin-ABD ilişkilerini ileriye götürmek için zorluklara daha büyük bir cesaretle karşı konulması önem arz ediyor" dedi.

ABD-Çin ilişkilerinin köklü geçmişine dikkat çeken Xie, işbirliğinin tarih boyunca iki ülke için de "kazan-kazan sonuçları" yarattığını ve dünya genelinde ülkelere barış ve istikrar sağladığını vurguladı. Xie, "İyi geçinmek için yapılması gereken doğru şey, karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği ilkelerini içeren doğru yolu bulmak" ifadelerini kullandı.

Taiwan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Xie, Taiwan Boğazı'nda barış ve istikrarın gerçek anlamda korunması için tek Çin ilkesinin ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildirinin somut eylemlerle desteklenmesi ve "Taiwan'ın bağımsızlığının" kesin şekilde reddedilmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Çin ile Moğolistan arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 75. yıldönümü Beijing'de kutlandı Çin ile Moğolistan arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 75. yıldönümü Beijing'de kutlandı

Komitenin, iki ülkenin birbirine mesafeli olduğu ve düşmanca davrandığı 1966 yılında kurulduğunu hatırlatan Xie, komitenin o zamandan bu yana ABD ile Çin arasındaki karşılıklı fayda sağlayan işbirliği ve etkileşime yaptığı büyük katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Xie, "Çin-ABD ilişkilerinde hala ciddi zorluklar yaşansa da bu ilişkileri önemseyip desteklemeye devam edenlerin sayısı her zaman daha fazla" dedi.■

Kaynak: rss