İngiltere Dışişleri Bakanı, Çin'i ziyaret edecek İngiltere Dışişleri Bakanı, Çin'i ziyaret edecek

BEİJİNG, 16 Ekim (Xinhua) -- Çin ile İskandinav ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik işbirliklerinde son yıllarda ticaret hacminin büyümesi ve kalitenin artmasıyla gelişme kaydedildi. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Wang Yupeng Salı günü Beijing'de düzenlediği basın toplantısında, yılın ilk sekiz ayında Çin ile Finlandiya, Norveç, İzlanda, İsveç ve Danimarka'dan oluşan beş İskandinav ülkesi arasındaki ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artışla 35,44 milyar ABD dolarına ulaştığını belirtti. Wang, ikili ticaretin büyük oranda bilgisayar, iletişim ekipmanları, tıbbi ürünler, gemi, otomobil ve bunların parçaları gibi yüksek katma değerli ürünleri kapsadığını söyledi.

Wang, mevcut ivme göz önüne alındığında, Çin ile beş İskandinav ülkesi arasındaki yıllık ticaretin bu yıl 50 milyar ABD dolarını aşmasının beklendiğini vurguladı. Resmi veriler, İskandinav ülkelerinin Çin için hem önemli yabancı yatırım kaynağı hem de yatırım yapılacak adres olduğunu gösteriyor. Beş İskandinav ülkesinden Çin'e yapılan toplam doğrudan yatırım 15 milyar ABD dolarını aşmış durumda.

Yılın ilk sekiz ayında Çin'in bu ülkelerdeki doğrudan yatırımı ise yaklaşık 1 milyar ABD dolarına ulaşarak, Çin'in Avrupa'daki toplam yatırımının beşte birinden fazlasını oluşturdu. Wang, "Dünya Ticaret Örgütü'nün merkezinde yer aldığı çok taraflı ticaret sistemini desteklemek, Çin-Avrupa sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sürdürmek ve ticaret ve yatırım alanında korumacılığa ortaklaşa karşı çıkmak üzere İskandinav ülkeleriyle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz" dedi. 2024 Çin-İskandinav Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'nun bu hafta Çin'in orta kesimindeki Hubei eyaletinin merkezi Wuhan'da düzenleneceği belirtildi.

Kaynak: rss