Bilim ve teknoloji

Çin'in uzay istasyonundan ilk kez canlı ders gerçekleştirildi

BEİJİNG, 9 Aralık (Xinhua) -- Beijing saatiyle 15.40'ta (TSİ 10.40) başlayan derse, Çin'in dört bir yanındaki sınıflardan toplam 1.420 öğrenci katıldı. Ana derslik Çin Bilim v...

Abone Ol

BEİJİNG, 9 Aralık (Xinhua) -- Beijing saatiyle 15.40'ta (TSİ 10.40) başlayan derse, Çin'in dört bir yanındaki sınıflardan toplam 1.420 öğrenci katıldı. Ana derslik Çin Bilim ve Teknoloji Müzesi'ne kurulurken; Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin merkezi Nanning'de, Sichuan eyaletinin Wenchuan ilçesinde ve Hong Kong ile Makao'da da sınıflar oluşturuldu. Wang, diğer iki mürettebat üyesinin yardımıyla öğrencileri uzay istasyonundaki yaşam ve çalışma alanlarında bir tura çıkardı.

Uzay mutfağındaki mikrodalga fırını, su sebilini ve buzdolabını öğrencilere gösteren Wang, mini buzdolabını açarak içinden taze bir elma da çıkardı. Wang, Hong Kong'dan bir öğrencinin su konusundaki sorusuna cevaben, içtikleri suyun geri dönüştürülmüş olduğunu ve "normal" su ile arasında herhangi bir fark bulunmadığını söyledi. Wang, yeniden kazanım sistemiyle birlikte uzay istasyonundaki suyun her bir damlasının tamamen kullanıldığını ifade etti.

Uzaydaki yer çekimsiz ortamın kan dolaşımını etkilemesi nedeniyle astronotların biraz tombul ve şişkin görülebileceğini kaydeden Wang, sağlıklı kalmak için yürüyüş bandı, egzersiz bisikleti ve direnç bantları kullandıklarını belirtti. Kadın astronot, öğrencilere bisikletin pedallarına ellerini koyup baş aşağı süzülerek vücutlarının üst kısımlarındaki kasların gücünü nasıl artırabileceklerini de gösterdi.

Zhai da, Ye'nin ders sırasında giydiği özel üniformayı tanıttı. Zhai'nin verdiği bilgiye göre, "penguen tulumu" olarak bilenen üniformanın içinde çeşitli elastik bantlar bulunuyor ve bu da astronotların kas güçlerini korumasına olanak sağlıyor.

Ye ise bunun ardından uzaydaki yer çekimsiz ortamda hücre büyümesine ilişkin deneyleri gösterdi. Öğrencilerin değişen kurallar ile mekanizmaları anlayabilmesi için hücrelerin yapay yer çekimi ve yer çekimsiz ortamdaki büyümeleri ile şekillerini karşılaştırdılar. Öğrencilere, miyokardiyal (kalp kası) hücrelerin flüorışıma mikroskobu altındaki görüntülerini gösteren Ye, "Uzayda sanki atmaya devam ediyorlarmışcasına inanılmaz görünüyorlar" dedi ve bu atış ile yansımanın canlı hücrelerdeki biyoelektrik tepkilerden kaynaklandığını anlattı.

Shenzhou-13 uzay gemisinde uzay yolculuklarına başlayan üç Çinli astronot, 16 Ekim'de Çin'in uzay istasyonuna girmiş ve ülkenin şimdiye kadarki en uzun vadeli uzay istasyonu inşaatı görevini başlatmıştı. Çinli kadın astronot Wang Yaping, 2013 yılında da Shenzhou-10 uzay aracındaki iki diğer mürettebatın yardımıyla, Çin'in dört bir yanındaki 60 milyondan fazla okul çağındaki çocuğa ülkenin ilk canlı uzay dersini vermişti.