Tianwen-1 keşif aracının gezginini taşıyan iniş aracı, 15 Mayıs'ta Mars'ın kuzey yarımküresindeki geniş ova Utopia Planitia'nın güney kısmına inerek, Çin'in Dünya'dan başka bir gezegene iniş yapan ilk aracı oldu. Siyah-beyaz olan ilk fotoğraf, Mars gezgininin önüne takılı engellerden kaçınma fonksiyonlu kamera tarafından çekildi. Fotoğrafta, iniş aracındaki rampanın Mars'ın yüzeyine kadar uzandığı görülüyor. Gezginin yönünün dönük olduğu arazi, görüntüde net şekilde görülürken, geniş açılı lens nedeniyle Mars'ın ufku kavisli görünüyor.

Renkli olan ikinci fotoğraf, gezginin arkasına yerleştirilmiş navigasyon kamerası tarafından çekildi. Gezginin güneş panelleri ve antenleri ile Mars yüzeyindeki kırmızı toprak ve kayalar fotoğrafta açıkça görülüyor. Keşif aracı ayrıca, yörünge kaşifi üzerindeki kamera tarafından çekilen ve iniş sırasında, iniş aracı ve gezginin yörünge kaşifinden nasıl ayrıldığını gösteren bir video gönderdi.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Editör: İRFAN KARSLI