Bilim ve teknoloji

Çin'in Tianwen-1 keşif aracı Mars etrafında yörüngeye girdi

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin verdiği bilgiye göre, Tianwen-1'in yavaşlamasını sağlamak için Beijing saatiyle 19.52'de (14.52 TSİ) 3000N motoru ateşlendi.

Abone Ol

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin verdiği bilgiye göre, Tianwen-1'in yavaşlamasını sağlamak için Beijing saatiyle 19.52'de (14.52 TSİ) 3000N motoru ateşlendi.

Yörünge aracı, iniş aracı ve gezginden oluşan uzay aracı, yaklaşık 15 dakika sonra Mars'ın yerçekiminin etkisine girecek kadar yavaşladı ve kızıl gezegenin etrafında en yakın noktası Mars yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta olan elips şeklindeki yörüngeye girdi. Tianwen- 1'in yörüngede bir tur atması yaklaşık 10 Dünya günü sürecek.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, bu gelişmenin Çin'in mevcut Mars keşif programında önemli bir aşamanın tamamlanması anlamına geldiğini söyledi. Keşif programı, yörüngeye yerleşmeyi tamamlama, gezegene iniş yapma ve gezegen yüzeyinde keşifi tek bir görevde tamamlamak üzere tasarlandı.

Mars yörüngesine girdikten sonra yörünge aracının taşıdığı kameralar ve çeşitli parçacık analiz cihazları çalışmaya başlayacak ve gezegende incelemeler yürütecek.

Tianwen-1, Çin'in güneyinde bir ada eyaleti olan Hainan'ın kıyısındaki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Alanı'ndan, Çin'in en büyük fırlatma aracı olan Uzun Yürüyüş-5 roketi aracılığıyla 23 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılmıştı.

Tianwen-1, 202 gündür uzayda yol alıyor. Araç şimdiye kadar dört yörünge düzeltmesi ve bir derin uzay manevrası yaptı. 475 milyon kilometre yol kat eden araç, Mars yörüngesine vardığında Dünya'dan 192 milyon kilometre uzaklıkta yer alıyordu.

Çin'in kuzeyinde yer alan Tianjin kentinin Wuqing bölgesindeki 70 metre çapında anteni olan yönlendirilebilir bir radyo teleskop, Mars keşif aracının Dünya'ya gönderdiği bilimsel verilerin alınmasında anahtar konumda. Tek yönlü iletişimde gecikme süresi yaklaşık 10,7 dakika.

Tianwen-1, Mars etrafındaki geçici park yörüngesine girmek için birden fazla yörünge düzeltmesi yapacak ve Mayıs ya da Haziran ayında Mars'a inmek için olası iniş alanlarını araştıracak.