Bilim ve teknoloji

Çin'in tek kollu laparoskopik cerrahi robotu, insanlar üzerindeki ilk klinik deneyini gerçekleştirdi

BEİJİNG, 29 Aralık (Xinhua) -- Beijing Dostluk Hastanesi ve Lanzhou Üniversitesi Birinci Hastanesi'nden araştırma ekipleri, gerçekleştirdikleri çok sayıda hayvan deneyine daya...

Abone Ol

BEİJİNG, 29 Aralık (Xinhua) -- Beijing Dostluk Hastanesi ve Lanzhou Üniversitesi Birinci Hastanesi'nden araştırma ekipleri, gerçekleştirdikleri çok sayıda hayvan deneyine dayanarak, tek kesiden (giriş) laparoskopik kolesistektomi (safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması) ameliyatını gerçekleştirmek için yerel olarak geliştirilen cerrahi bir robotu kullandı. Tek girişli laparoskopik kolesistektomi ameliyatı, genel olarak göğüs ya da karın boşluğuna açılan, vücut yüzeyindeki iki veya üç santimetrelik tek bir küçük kesi aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Yerel olarak geliştirilen cerrahi robot benzersiz bir tek kollu teknolojiden yararlanıyor, esnek ve kullanım kolaylığına sahip. Araştırma ekibinin lideri ve Başkent Tıbbi Üniversitesi profesörü Zhang Zhongtao da yılan şeklindeki cihazın yüksek el becerisinin sınırlı bir alanda yedi derece serbestlik düzeyine izin verdiğini söyledi.

Zhang, geleneksel çok kesili laparoskopik ameliyata kıyasla tek girişli ameliyatın sebep olduğu daha küçük kesi sayesinde umut vaadeden bir klinik çözüm olduğunu, dokulara daha az zarar verdiğini, konumlanış süresinin daha kısa olduğunu ve robotik sistem için daha geniş bir konumlanma alanı sunduğunu belirtti. Yerel olarak geliştirilen cerrahi robot, daha öncesinde klinik uzmanlara aralarında üroloji ameliyatları, genel cerrahi, torasik (göğüs bölgesi) cerrahi ve jinekolojik cerrahinin de bulunduğu birçok alanda yardımcı olmuş ve klinik anlamda hayati bir katkı sağlamıştı.