ZHENGZHOU, 16 Aralık (Xinhua) Çin'in orta kesimindeki Henan eyaletinde, geçmişi Shang Hanedanlığı'na (M.Ö. 1600-1046) kadar uzanan antik bir kent alanı ortaya çıkarıldı. Kısa süre önce yapılan kazı sırasında, yirmiden fazla mezar ve önemli sayıda tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Anyang kentine bağlı Taojiaying köyünde bulunan kent alanı, doğudan batıya 560 ve kuzeyden güneye 330 metrelik alanı kaplıyor. Anyang Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Kong Deming yaptığı açıklamada, "Yerleşimi ve ortaya çıkarılan eşyalar göz önüne alındığında keşfedilen alanın, Shang Hanedanlığı'nın merkezinde önemli bir kent olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Çin'in ünlü Sanxingdui Harabeleri'nde 3.400 yıllık yeşim taşı ve taş işleme atölyesi keşfedildi Çin'in ünlü Sanxingdui Harabeleri'nde 3.400 yıllık yeşim taşı ve taş işleme atölyesi keşfedildi

Bugüne kadar 27 mezar kazan arkeologlar, kazı alanında 70'ten fazla bronz eşya, silah ve aletin yanı sıra çömlek, yeşim ve kemikten yapılmış eşyalardan oluşan 172 adet çeşitli parçayı gün ışığına çıkardı. Kazı alanında mezarlığın yanı sıra fırın, kuyu ve çukurların ortaya çıkarıldığı bir yaşam ve üretim alanı da keşfedildi. Arkeologlar, kazı alanının doğusunda, kentin savunmacı doğasına işaret eden, kuzeyden güneye yaklaşık 330 metre uzunluğunda ve doğudan batıya yaklaşık 300 metre genişliğinde bölgeyi çevreleyen bir siper de buldu. Kent alanında bölgelerin fonksiyonel olarak açıkça bölünmüş olması, kentin yüksek standardını gösteriyor. Kong, keşfin, Shang Hanedanlığı dönemine ilişkin kültür araştırmaları için büyük arkeolojik değere sahip olduğunu belirtti. Kazı çalışmaları Nisan ayında başlatılmıştı. Yeni arkeolojik araştırmalar devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI