SHANGHAİ, 16 Aralık (Xinhua) Kısa süre önce Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırma, Xu Yunping'in liderliğindeki araştırma ekibi ile Shanghai Okyanus Üniversitesi ve uluslararası ortakları tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar, Shanghai Okyanus Üniversitesi Derin Deniz Bilimleri ve Teknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen okyanus tabanına inme kapasitesine sahip araç sayesinde, derinliği 6.000 ila 11.000 metre arasında değişen ve aralarında Mariana Çukuru'nun da bulunduğu hadal bölgelerinden tortu örneği toplayabildi.

Örnekler, dünyadaki okyanusların en derin noktalarında bile, küresel derin denizlerdeki ortalamanın oldukça üzerinde cıva biriktiğini ve bu bölgelerdeki cıvanın çoğunun yüzey okyanusundan geldiğini gösterdi. Araştırmaya göre, derin deniz çukurlarının çekirdeğindeki cıva yoğunluklarının dikey profillerine bakıldığında, 1900'ler öncesinden 1950'ler sonrası zamana uzanan dönemde belirgin bir artış eğilimi görülüyor. Araştırmada, buradaki yükselişin ana nedenlerinden birinin, insan kökenli kaynakların sebep olduğu cıva salınımındaki artış olduğu belirtiliyor. Araştırma, cıva için büyük deniz bataklıkları olarak işlev gören hadal bölgelerinin cıvanın küresel biyokimyasal döngüsünün düzenlenmesinde önemli rol oynayabileceğinin altını çiziyor.

Çin ilk yeniden kullanılabilir ve geri döndürülebilir test uydusunu başarıyla indirdi Çin ilk yeniden kullanılabilir ve geri döndürülebilir test uydusunu başarıyla indirdi

Editör: İRFAN KARSLI